Vidnyánszky 28 éves tanítványa lesz a Karinthy Színház igazgatója

DEBRE20200622004
2021.06.02. 16:47

Vidnyányszky Attila tanítványa, a 2017-ben színészi diplomát szerző 28 éves Berettyán Nándor ül a Karinthy Színház igazgatói székébe július 1-től. A hírt Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára jelentette be a színházban tartott sajtótájékoztatón.

Berettyán Nándor direktori kinevezésével kapcsolatban az MTI beszámolója szerint így fogalmazott: 

Karinthy Márton csaknem négy évtizeden át modern polgári, színészcentrikus színházat vezetett. Szeretném ezt tovább vinni, emellett sok és nagy teret adni a fiatal alkotóknak.

A színház élén azóta, hogy 2019. november 6-án, 71. évében elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, nagy volt a bizonytalanság, hogy ki is irányítja a teátrum életét. Karinthy Márton úgy rendelkezett, hogy lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa (a teátrum egykori ügyelője, Major Attila és a marketinges Kerekes-Katz Petra) vigye tovább a Karinthy Színházat, ám az élet végül másként hozta. 

Ennek oka az volt, hogy a Magyar Teátrumi Társaságon keresztül az állam 300 millió forintos állami támogatással lényegében „bevásárolta magát” a színházba. Karinthy Vera tavaly májusban közleményt is kiadott arról, hogy örvendetesnek tartja a színház jövőjét megalapozó támogatás megítélését, amit úgy fogott fel, az államnak fontos a nemzeti kulturális értékek megőrzése. Ez ugyanakkor azt is jelentette, hogy távozott a színház művészeti vezetője, Földes Eszter, a színház élére pedig nem találtak megfelelő szakmai vezetőt. 

Bakos-Kiss Gábor 2021 januárjától ügyvezető igazgatóként dolgozott a Karinthy Színháznál, de őt idén a Győri Nemzeti Színház élére is kinevezték. Ennek körülményeiről az Indexen már olvashattak.

(Borítókép: Berettyán Nándor színművész sajtótájékoztatón beszél Debrecenben 2020. június 22-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)