Veszprémben debütál a tinilányból fiúvá váló Tobi történe

tobi szinei jelenetfoto taborosi andras3-2
2021.06.02. 10:42
A veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon láthatja először a magyar közönség a Tobi színei című dokumentumfilmet. A nemet váltó szabolcsi gimnazista négy évét végigkövető film márciusban nagy sikert aratott az angliai BFI Flare-en, a világ legnagyobb LMBTQ-témájú fesztiválján. Az új magyar filmes seregszemlére időzítették nyolc nagyjátékfilm, három tévéfilm és egy dokumentumfilm premierjét is.

Varsics Péter romantikus vígjátékával, az Így vagy tökéletes díszbemutatójával kezdődik Veszprémben a hazai filmek legújabb seregszemléje 2021. június 23-án.

Herendi Gábor új filmjét, a Toxikomát is a június 23–26. között zajló Magyar Mozgókép Fesztivál programjában láthatja először a közönség. A Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló történet a népszerű színész hosszú évekig tartó drogos korszakát eleveníti meg, melynek végén rászánta magát az elvonókúrára. Június 25-én, pénteken 15 órakor a Toxikomáról és a drogfüggésről is beszélget Herendi Gábor és Szabó Győző Veszprémben az Óváros téren.

Aznap 17 órakor a veszprémi Hangvillában lesz Krasznahorkai Balázs nemzetközi fesztiválokat megjárt első filmes alkotása, a Hasadék premierje is. A füredi Balaton Moziban 18:30-kor látható először Magyarországon a szintén első filmes Nagy Dénes Ezüst Medve díjas alkotása, a Závada Pál regénye alapján készült Természetes fény.

Pénteken 20 órakor a veszprémi Hangvillában debütál a fesztivál harmadik első filmese, Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi-dráma-vígjátéka, melyben a főszereplők magukra vállalják a bolygó – és főleg Zalatnay Sarolta – megmentését.

A füredi Balaton Moziban pénteken 16:15-kor kezdődik Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjének premiere. A rendező és stábja négy éven át kísérte nyomon egy szabolcsi faluban élő édesanya és nőneműként anyakönyvezett gyermeke életét, aki tizenhat éves transznemű férfiként a Tobi nevet választotta.

Szombaton 15 órakor lesz Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című dokumentumfilmjének premier előtti vetítése, mely négy fiatal zarándok belső lélekútját mutatja be

Három tévéfilm is a Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be. Június 24-én 13 órakor Cseke Péter Csoportterápia című alkotása a füredi Balaton Moziban debütál, 15 órakor a veszprémi Agórában lesz Paczolai Béla Pacsirta című tévéfilmjének a premierje, Madarász Isti Ecc-pecc című munkáját pedig 22 órakor a füredi Balaton Moziban vetítik. A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a fesztivál honlapján lehet megtenni.

(Borítókép:  Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmje. Fotó: Nemzeti Filmintézet)