A transznemű Tobiról készült dokumentumfilmet kivették a Magyar Mozgókép Fesztivál programjából

2021.06.07. 20:30
A legújabb filmes seregszemlén, amelyen a legfrissebb magyar filmeket láthatja a közönség, emblematikus műveikkel emlékeznek meg a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, valamint Jancsó Miklósról, aki idén lenne százéves. A korábban meghirdetett program emiatt módosul, nem vetítik le a Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjét.

Bereményi Géza író-rendező, Moór Marianna, Mécs Károly és Tordai Teri színművész kapja idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját a Magyar Mozgókép Fesztiválon. Az elismeréseket június 25-én adják a balatonfüredi Kisfaludy Galériában.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az életműdíjasok és a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve kilenc filmet tűz műsorra, ezért a program a korábban közzétetthez képest módosult.

Mécs Károly A Noszty fiú esete Tóth Marival című filmben
Mécs Károly A Noszty fiú esete Tóth Marival című filmben
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál
  • A megváltozott programban már nem szerepel Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjének premierje. A rendező és stábja négy éven át kísérte nyomon egy szabolcsi faluban élő édesanya és nőneműként anyakönyvezett gyermeke életét, aki tizenhat éves transznemű férfiként a Tobi nevet választotta. A  vetítés a múlt héten kiadott program szerint a füredi Balaton Moziban lett volna június 25-én, pénteken 16:15-kor. 
  • Június 24-én 13 órakor a veszprémi Agórában vetítik A Noszty fiú esete Tóth Marival című klasszikust Mécs Károllyal a főszerepben.
  • Azt követően, 15 órakor vetítik a Tordai Teri főszereplésével készült A Pendragon legenda című klasszikust.
  • Június 25-én 11-kor Bereményi Géza Eldorádó című, 1989-ben készült filmje lesz műsoron a füredi Balaton moziban.
  • Június 25-én 16.30-kor Gaál István Sodrásban című filmjét láthatja a közönség Moór Mariannával a főszerepben.

Június 23-án este 21 órakor a veszprémi Várban In memoriam Jankovics címmel animációs összeállítást láthat a közönség. Az ötvenéves Szindbád című film június 26-án 14 órakor lesz az Agórában, aznap 20 órakor a Balaton moziban Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékeznek Törőcsik Marira. Jancsó Miklós Fényes szelek című alkotását június 25-én 15 órakor vetítik le a Hangvillában.

Amennyiben érdekli, miről szól a Tobiról szóló film, amely most eltűnt a fesztivál kínálatából, ide kattintva elolvashatja.