A pálos rend történetét tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Múzeum új, időszakos kiállításán

2021.06.07. 15:19

Régészeti leletek, liturgikus tárgyak, installációk, hazai és külföldi kódexek segítségével mutatja be a pálos szerzetesrendet a Pálosok című kiállítás, amely június 15-től látható a Magyar Nemzeti Múzeumban – adta hírül az MTI.

A tárlatról rendezett hétfői budapesti sajtótájékoztatón Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a magyar történelem és az egyháztörténet összefonódásáról szólva azt hangsúlyozta, hogy a pálos rend története kiemelt jelentőségű, amelyet a kiállítás a mindennapok oldaláról közelítve mutat be. Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke tanúságtételnek, nagy tanításnak nevezte a tárlatot. Szerinte mindez segít emlékezni arra is, hogy honnan jöttek, hogyan küzdötték le a pálosok a nehéz korszakokat, és mire jutottak. Pető Zsuzsa, a kiállítás egyik kurátora kiemelte, hogy a rend története kevéssé ismert, ugyanakkor rendkívül gazdag.

Az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend alapítója, Boldog Özséb halálának 750. évfordulójára emlékezett 2020-ban. Az esztergomi kanonokból lett pilisi remete szervezte közösségivé az 1220-as évektől népszerűvé vált magyarországi remeteéletet, és alapította meg a pálos rendet 1250 körül. A rend fejlődése folyamatos volt a késő középkorig, a 15. századtól pedig megvetette lábát nem csupán Közép-Európában, hanem Rómában és Európa más szegleteiben is.

A Magyar Nemzeti Múzeumban szeptember 12-ig látható kiállítás átfogó képet kíván adni az egykor magyar földről induló szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól. A tárlaton Kárpát-medencei kolostorokból származó régészeti leletek, középkori, pálos vonatkozású irodalmi emlékeket őrző hazai és külföldi kódexek, arany, ezüst liturgikus tárgyak, kora újkori nyomtatványok, számos szobor, festmény és metszet ad betekintést a pálosok történetébe.

Láthatók a pálos rendtörténet olyan emblematikus műtárgyai, mint Remete Szent Pál vörösmárvány sírköve, a Nagyvázsonyban Kinizsi Pál feleségének, Magyar Benignának a pálos szerzetesek által készített – Festetics-kódex néven ismert – imádságos könyv, a czestochowai kolostor műkincsei és kegytárgyai, vagy épp barokk kori pálos írók, közöttük Gyöngyösi Gergely, Fráter György, Virág Benedek vagy Vezér Ferenc munkái.

A pálosok a magyar rendtartományban öt kolostort tartanak fenn összesen 18 rendtaggal, és ezek a helyszínek központi helyen, egy terepasztalon futó vasútmodell megállóiként szerepelnek a kiállításban. A modellvasút az évente Budapestről a rend lengyelországi központjába, Częstochowába induló Fekete Madonna zarándokvonatot jeleníti meg, amely szimbolikusan összeköti az öt magyar kolostort Częstochowa Jasna Góra kolostorával.