Lassan utolérik a Fradi-tábort a Müpa-ultrák

38441377 b612e1f78d85889e2d3565d5a70b9623 o
2021.06.10. 18:47
Sztárcunamit zúdít közönségére a június végén újra nyíló Müpa. A legnevesebb vegyes műfajú magyar kulturális színtér a Covid-zárlat idején is működött, de a streamek után már élőben is élvezheti a közönség az itt fellépő művészek előadásait. Eljön többek között az egyik legnagyobb élő jazztrombitás, Wynton Marsalis, a nyolcvanöt éves karmesterlegenda, Zubin Mehta, a csodálatos szoprán, Anna Nyetrebko és a hússzoros Grammy-díjas Pat Metheny is.

Több mint huszonhatezer Müpa-támogató vesz részt a Müpa+ hűségprogramban – mondta a Művészetek Palotája újranyitása alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Káel Csaba, aki nemrég kezdte meg hivatalosan is harmadik ötéves vezérigazgatói ciklusát az intézmény élén. Mivel ennyi regisztrált barátja a közelben legföljebb a szintén kilencedik kerületi FTC-nek lehet, Káel Csaba közlése nyomán úgy tűnik, hogy mégis van remény a kultúra számára.

Megtisztelő ez a bizalom, amely a Müpa fantasztikus csapatának, zseniális művészeinek és kivételes közönségének, azaz a Müpa közösségének is hatalmas elismerés

– folytatta az intézményvezető.

A nyári szezonban az újcirkusz, az opera, a komolyzenei és a jazz műfajba sorolható programokkal várja vendégeit a megnyíló Müpa.

  • Fellép a New York-i Metropolitan dívája, Elīna Garanča, és két világszínvonalú produkcióval tér vissza a Recirquel újcirkusztársulat.
  • A hazai rézfúvósok virtuózai adnak elő hangszerükre komponált klasszikus műveket a Trumpetissimo trombitagálán, az évadot pedig egy igazi jazzlegenda, Wynton Marsalis koncertje zárja.
  • Ősszel folytatódik a sztárparádé. Rudolf Buchbinderrel, a Maggio Musicale Fiorentino zenekar élén tér vissza Budapestre a 85 esztendős maestro, Zubin Mehta.
  • Koncertet adnak a Bécsi és a Berlini Szimfonikusok, a Drezdai Staatskapellét  Christian Thielemann vezényli, Toscát énekel Anna Nyetrebko és még hosszú a sor.
  • Klasszikus zenei világszenzációnak ígérkezik Eötvös Péter Cziffra Psodia című művének ősbemutatója a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara közreműködésével.
  • A könnyebb műfajok nehézsúlyú sztárjai közül eljön a Müpába Anoushka Shankar szitárművész és a hússzoros Grammy-díjas gitáros, Pat Metheny is.

A Müpa 2021/22-es évadának művésze a világszerte elismert énekművész, a barokkzene-specialista Baráth Emőke, az évad együttese pedig a Győri Balett társulata lesz.

Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese kitért a biztonsági előírásokra is. Megkérdezték látogatóikat, és a válaszok alapján döntöttek úgy, hogy a nézőtéren üresen hagyott székekkel biztosítják a megfelelő távolságot, és szintén nézőik kérésére az épületben őszig kötelező lesz a maszkviselés. A hatályos jogszabályoknak megfelelően a programokat csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják.

Az óvatosság jegyében a Müpa nem kínál bérleteket a 2021/22-es szezonra, minden előadásra külön árulják a jegyeket. A hűségprogram résztvevői számára elővásárlási lehetőséget biztosítanak.

(Borítókép: Müpa)