16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Japán 0
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Costa Rica 0
Németország 1

Hamarosan lemezek potyognak az égből

RSD 2016 WAVE fotó sinco
2021.06.11. 08:52
Világszerte tizennégy éve, Magyarországon 2010 óta ünneplik a lemezboltokat és rendezik meg a Record Store Day-t. A ritkaságokat gyűjtő, zeneértő és zeneszerető közönség legnagyobb örömére a lemezkiadók és előadók is különleges hanghordozókkal készülnek az eseményre. Idén június 12-én és július 17-én tartják a rendezvényt.

Az Egyesült Államokból induló kezdeményezés már az első pillanattól fogva hangsúlyozta a független lemezboltok mint kulturális és találkozási pontok fontosságát, nem csak a megjelenésekre koncentrált. Magyarország tizenegy éve, a budapesti Musicland és Wave lemezboltok jóvoltából csatlakozott a nemzetközi ünnephez. 

A tavalyi eseményhez hasonlóan idén is rendhagyó lemezboltok napjára számíthatnak az érdeklődők, a rendezvény ugyanis Record Store Day Drops néven fut. A drops csupán annyit tesz, hogy „lemezek hullanak az égből”. Persze nem szó szerint, legfeljebb átvitt értelemben: a szervezők tavaly döntöttek úgy, hogy a pandémia miatt újragondolják a formátumot, és apránként, a tömegnyomort elkerülve „csepegtetik” az exkluzív megjelenéseket és vonzzák az érdeklődőket a boltokba. 

A szervezők idén két alkalommal, június 12-én, illetve július 17-én várják az érdeklődőket. A távolságtartást figyelembe véve – a korábbi, tradicionális lemezbolti koncertekkel és eseményekkel ellentétben – sokkal inkább a kiadványokra és azok beszerzésére fókuszálnak. 

2021-ben, az első, júniusi dropon a fővárosi Deep, a dunaújvárosi 777 Zenebolt, az MG Records lemezbolt, valamint a két veterán szpot vesz részt, a legendás Neon Music, Wave és Musicland pedig hosszabb nyitvatartással működik. A koncertek ugyan idén is elmaradnak, az izgalmas és különleges lemezek azonban garantálják a nagyszerű hangulatot. 

Nemzetközi kiadványok

Mint minden évben, idén is ritkaságokkal készülnek a boltok (na meg persze a kiadók és az előadók).

  • Amy Winehouse remixalbuma színes vinylen,
  • Lady Gaga Chromatica című albuma deluxe vinyl kiadásban,
  • a Muse frontemberének, Matt Bellamynak tíz szólódalát tartalmazó nagylemeze,
  • továbbá Prince-, Rolling Stones-, Björk-, St Vincent-, Metallica-, Fontaines DC-, The Cure- és Elastica-lemezek. 

Hazai ritkaságok

Az idei Drops alkalmából több különleges albumot lehet megvásárolni. 

Június 12.:

  • Hangmás – Rest in Parties 2007–2013 (Draze Records). Az indie egyik leghíresebb zenekara összeválogatta kedvenc dalait, amelyek a Record Store Day napjára időzítve jelennek meg limitált, kétszáz példányszámú vinylen.
  • Kristóf Hajós – Dancing to Sirens (Klinik). Hajós Kristóf, a The Unbending Threes egykori frontembere 2021-ben tért vissza és kezdett szólókarrierbe. Az év végén debütáló első albumáról folyamatosan jelennek meg a kislemezek. 

Július 17.: 

  • Eilema – Attracted to Light (Author’s edition). A budapesti rhythm ‘n’ grunge zenekar első nagylemeze limitált mennyiségű kazettán jelenik meg.
  • Finely Chopped vol.1 (Klinik). A budapesti Klinik egy remixkazettával is készül a júliusi alkalomra. A kiadványon Anton Vezuv, Hajós Kristóf, Jakab Péter, az egykori Realistic Crew és a Jazzékiel remixei lesznek hallhatók. A remixeket jegyző művészek Mankind, horhos, Krizso, Marwell és Norbert Kristóf lesznek. 

(Borítókép: Sinco)  • Hírek
  • Hírek