Sokmilliós elérésű magyar médiumok tiltakoznak a melegellenes törvény miatt

2021.06.16. 20:43

Hivatalos állásfoglalást tett közzé a kedden elfogadott törvényjavaslatra válaszul az HBO és anyacége, a WarnerMedia. Az amerikai központú, de a világ minden táján, így nálunk is elérhető filmes tartalomszolgáltató közleménye leszögezi:

Visszautasítjuk a homofóbia, az előítéletesség és a diszkrimináció összes formáját, és büszkén hiszünk egy olyan befogadó és együttműködő társadalomban, amelyet sokféle egyéni hang és élmény gazdagít. Történeteink nem múló ereje abban rejlik, hogy kinyitják szemünket a világra, egymásra és új, eltérő nézőpontokra.

A Magyarországon kedvelt televíziós csatornák közül az RTL Magyarország már korábban reagált a törvényre. Szerdai közleményük szerint sorra csatlakoznak tiltakozásukhoz piaci versenytársaik, akikkel ebben a kérdésben egyetértenek.

Büszkék vagyunk arra, hogy az RTL Magyarország mellé csatlakozott a magyar médiapiac számos további szereplője, így az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS, hogy együtt szólaljunk fel a sokszínűség mellett és a nem heteroszexuális közösség megkülönböztetése ellen. Köszönjük, hogy egymással összefogva, közösen állunk ki egy igazságosabb, európaibb médiaszabályozásért!

A közlemény nem említi a csatlakozók között az egyik legnagyobb, nálunk is kedvelt streamingszolgáltatót, amelynek menüjében külön kategóriában szerepelnek az LGBTQ-filmek. A Netflix megfogalmazása szerint: „A szerelem az szerelem. A dráma az dráma. A vígjáték az vígjáték. Meleg, leszbikus, biszex, transznemű és queer történetek változatos gyűjteménye.”

Saját közleményt adott ki a Centrál Médiacsoport. Nyomtatott kiadványaik közé tartozik a Nők Lapja, a Nők Lapja-brandhez tartozó magazincsalád, valamint a Meglepetés is. Az online felületen működteti a kiadó többek között a 24.hu, az nlc, a Nőklapja.hu és a Cosmopolitan.hu oldalakat.

Közleményükben leszögezik:

Vállalatunk alapvető értéknek tekinti az emberekhez, a minket körülvevő világhoz és annak minden jelenségéhez való nyitott hozzáállást is. Ez egyet jelent az elfogadással, a sokszínűség támogatásával, az emberközpontú, toleráns gondolkodásmóddal. Büszkék vagyunk arra, hogy kollégáink közössége is nyitott és sokszínű.

Számunkra is kiemelt fontosságú a gyermekek, valamint a fiatalkorúak védelme, illetve a szexualitás öncélú megjelenítése elleni fellépés, mégis aggasztónak tartjuk a pedofília, illetve az alapvető emberi jognak számító szexuális orientáció összekapcsolását. Elfogadó attitűdünk és a hiteles tájékoztatásra való törekvésünk értelmében kötelességünk felszólalni a T/16365. számú törvény által kirekesztett szexuális kisebbségekért és minden emberért az ellen, hogy a fenti törvény értelmében az átlagtól eltérő nemi identitású embereket csak korlátozó feltételekkel lehet a nyilvánosság számára megmutatni.

A Filmhu nevű magyar moziportál a Facebookon tiltakozik:

A melegellenessé módosított pedofiltörvény értelmében a tévében a késő esti műsorsávban vetíthetők le, illetve 18-as karikát kapnak azok a filmek, melyekben megjelenik a homoszexualitás, a transzneműség vagy a nemváltás. A Filmhunál azt valljuk, hogy a magyar filmművészet számos kiemelkedő alkotását súlyos hiba megbélyegezni. Mi, nézők leszünk szegényebbek azáltal, ha ezeket a filmeket a fiatalokra nézve – tévesen – veszélyesnek és károsnak ítélik. Fontos alapelvnek tartjuk, hogy senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés a szexuális orientációja vagy a nemi identitása miatt.

Szeretnénk még sok kiváló, bátor és érvényes magyar filmet látni LMBTQ-témában. Hiszünk abban, hogy a filmben is rejlik akkora erő, hogy egyéni sorsok érzékeny és hiteles bemutatásán keresztül képes segíteni abban, hogy egy egymás elfogadásán alapuló, a sokszínűségben lehetőséget látó társadalomban élhessünk.

A Katona József Színház is a Facebookon állt ki az elfogadás, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Ebben hangsúlyozzák, hisznek abban, hogy „minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad”. A színház nyílt leveléhez csatolták Székely Kriszta, a Katona rendezője beszédét, amelyet a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen mondott el.

A művész többek között leszögezte:

A demokratikus állam azért van, hogy megkönnyítse az utunkat, és nem azért, hogy elfedje a valóságot, félrevezessen, egyszóval hogy kibasszon velünk. A homoszexualitás, transzneműség vagy bármiféle, a heterótól eltérő identitás összemosása a pedofíliával súlyos és a társadalomra veszélyes hazugság. A fiataloktól megvonni annak lehetőségét, hogy tanuljanak a világról, és ezen keresztül elfogadják magukat, hogy elfogadják társaikat, a szülőktől megvonni annak lehetőségét, hogy biztonságban tudják gyerekeiket, önkényes és alpári kezdeményezés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport