Átadták az Év Múzeuma-díjakat

2021.06.26. 14:04

Idén is megrendezték a múzeumok díjátadóját. Az Év Múzeuma 2021 elismeréseként a nagy múzeumok kategóriájában a Magyar Nemzeti Múzeum érdemelte ki a díjat, a kis múzeumok közül pedig a Petőfi irodalmi Múzeum tagintézményeként működő sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumot részesítették elismerésben – olvasható a magyarmuzeumok.hu portálon. 

Az eseményt a Ludwig Múzeumban rendezték szombaton a Múzeumok Éjszakája sajtóeseményeként. Az elismeréseket Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Dr. Bereczki Ibolya, az idén 30 éves Pulszky Társaság elnöke adták át. 

Az elismerés az idei évben azért is különösen jelentős, mert a koronavírus-járvány időszakában példaértékű volt a hazai kulturális szféra, és a múzeumok társadalmi felelősségvállalása. A nagy múzeumok kategóriájában a Magyar Nemzeti Múzeum vehette át az elismerést, 

a következetes stratégia mentén kialakított korszerű muzeológiai gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismertségének növeléséért. 

A kis múzeumok kategóriájában a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumnak ítélt díjat a kilenc tagú zsűri. Az intézmény másodszor érdemelte ki az elismerést. 

A fődíjasok mellett a debreceni Déri Múzeum kapta meg az országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjat, a Hajdúszoboszlói Fazekasház pedig a Magyar vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját érdemelte ki.   • Hírek
  • Támogatások