Bëlga: Ki akarjuk rángatni az embereket abból, amibe a politika egyfolytában belepasszírozza őket

2021.06.29. 05:57

Ki akarjuk rángatni az embereket abból, amibe a politika egyfolytában belepasszírozza őket. Ezért is gondoltunk a bulitematikára. Most a bulizást elfelejtette mindenki, de a felhőtlen szórakoztatás az elsődleges – fogalmazott a Bëlga egyik tagja, Tokyo abban az interjúban, amelyet a hvg.hu-nak adott a zenekar a legújabb, Karnevál címet viselő albumáról.

Bár politikáról nem beszéltek sokat, sőt legújabb albumukon sincs direkt politizálás, Még5lövés megjegyezte, alattomosan, fű alatt elő-előkerül a szövegeikben most is.

Sok helyen tetten érhető, hogy a politika hatása hogyan szűrődik le a társadalom különböző szintjére

– magyarázta, amire Bauxit példának hozta a Gérvágó vagy a Jenő 2 című számokat. A Gérvágóról Még5lövés azt is elmondta, hogy az egy keresztény szám, mert benne van, hogy Isten hat nap alatt teremti a világot, a hetediken pedig pihenés van, a zenekar pedig kiáll e mellett. 

A keresztény megbocsátás ugyan nincs benne a számban, mert itt a dolog elintézése inkább a »fűkaszával kenném el a száját« irányba megy, de akkor is

– fűzte tovább. Bauxit arról beszélt, hogy pártpolitikai szövegeik sosem voltak, mert az nem érdekes számukra, és az amúgy is gyorsan elszállna. Sokszor nincs is értelme beleállni bizonyos dolgokba – tette hozzá.

Az együttes közös álláspontja, hogy még mindig nem szempont, hogy bekerüljenek a rádióba, és nem ezért káromkodnak kevesebbet, mint korábban. Ha indokolt, akkor még most is káromkodnak. „Ha egy szám témája indokolja, akkor van trágár beszéd, ha nem, akkor nincs” – magyarázta Még5lövés. Bauxit kiemelte, hogy a kereskedelmi rádiók egyszerűen nem szeretnek olyan dalokat játszani, amelyek szólnak valamiről. 

A Rendőrmunka is azért nem ment, mert szólt valamiről. Ahol kereskedelmi szempontok vannak kizárólag, ott a szuperbiztonságos dolgok mehetnek csak. Alternatív rádiók meg alig vannak, csak a jó öreg Tilos tartja még magát az éterben

– fogalmazott. Egyszer egyébként majdnem beperelte a Bëlgát az Artisjus, mert írtak egy dalt az egyesületről. Ezt onnan tudták meg, hogy egy koncertjükön felnyújtott valaki a színpadra egy kinyomtatott, artisjusos belső levelezést, amely arról szólt, hogy bepereljék-e a dalért a Bëlgát, vagy ne. Végül a jogi osztályuk megállapította, hogy nincs a dalban negatív állítás, ezért nem lehet perelni. 

Az új albumukról, amely a Karnevál címet viseli, Tokyo azt mondta, eleinte világzenei lemezt terveztek, és ezért ezt találták jó címnek. Beszélt arról is, hogy a lemez fele már megvolt a koronavírus-járvány előtt is, a pandémia alatt a lemez másik felét kellett megcsinálni. „Igazából a leállással lett rá időnk, tulajdonképpen tök kényelmesen tudtunk dolgozni. Nem voltak koncertek, nem fáradtunk el agyilag, tudtunk erre koncentrálni” – részletezte.

Arra a felvetésre, hogy a Bëlga lassan negyed évszázada működik, azt mondták, nem unják, szeretnek albumokat csinálni és dalokat írni, témájuk pedig mindig van. Sokat számít, hogy folyamatosan van lehetőségük koncertezni is, a Karnevál elkészítése pedig óriási élmény volt. Sokat voltunk egy kis Coop üzlet melletti kis irodában, amit egy barátom adott kölcsön, és a raktárban, a vécé előtt laptopba mondtuk a szövegeket – mondta Bauxit a lemez elkészülésének rendhagyó körülményeiről.