Elhunyt bábkészítő mestere emlékére alapított díjat a Budapesti Bábszínház

2021.06.29. 16:17

Ezentúl a színpadon kívüli munkát is elismeri a Budapest Bábszínház. A Lellei Pál-díjjal a teátrum az idén, 81 éves korában elhunyt bábkészítő mesternek állít emléket. Lellei Pál dolgozott az Állami Bábszínházban (ez ma Budapest Bábszínház), oktatott Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és ő a Bábkészítés című alapmű szerzője. 

Halálakor a színház így búcsúzott bábkészítő mesterétől:

Több, mint húsz évig alkotott a színházunk mechanikai műhelyében. Mindent tudott a bábról, szenvedélyesen kísérletezett, tanított, alkotott, és nem ismert lehetetlent. Már életében legendává lett: kezei között születettek meg olyan emblematikus bábok, mint Pinokkió, A dzsungel könyve Mauglija, a Sétikáló előadás trükkös mechanikájú Tündére, a Faust finom mozgású marionettjei, valamint az elmúlt évtizedek számos meghatározó figurája.

A társulat az első Lellei Pál-díjat Megyes József Tamásnénak, a teátrum gazdasági osztályának munkatársának ítélte oda. A Budapest Bábszínház igazgatója a Havas–B. Kiss-díjat idén Barna Zsombor bábszínésznek, a Kovács József-díjat  pedig Tihanyi Attilának, a hangtár vezetőjének adta át Ellinger Edina. 

A 2021/2022-es évadban több premierrel jelentkezik a Budapest Bábszínház, ami azért is fontos, mert a társulat évadzáró közleményéből az derül ki, hogy a 2020/2021-es évadon érezhető volt a pandémia hatása: a művészek 65 alkalommal játszottak közönség előtt, az előadásokat 9528 néző látta.

A járvány veszélyhelyzet miatt a teátrum streamcsatornát indított Bábfilmszínház néven, így a közönség online 86 előadást láthatott otthonából: köztük a Holdbeli csónakost, a Boribon és Annipannit, a 80 nap alatt a Föld körült, a Nyúl Pétert, A vihart, az Apa lányát, a Rumcájszt, az Animát, az Esti Kornélt, a Gengszter nagyit, a Holle anyót, valamint a Szegény Dzsoni és Árnikát. A Budapest Bábszínház színházpedagógiai programjának (Mozgató) 35 online foglalkozásán 750-en vettek részt.

A következő évadról Ellinger Edina azt mondja, hogy volt idejük egymásra figyelni ebben a néhány hónapban, és talán sosem volt ennyi idejük elmélyülni a próbafolyamatokban.

Az idei évadra tervezett, majd elmaradt négy premierelőadásunk elkészült, így a jövő évi bemutatók többsége előtt szinte csak felújító próbákra lesz szükség. A próbafolyamatok mellett a Semmi című kultikus ifjúsági előadásunkból tévéfilmet forgattunk, és sikeres együttműködés valósult meg a Budapesti Rendőrfőkapitánysággal, a BÁBesetek sorozat óriási népszerűségnek örvend.

A társulat hat bemutatóval várja közönségét, és hat különböző korosztályt szólít meg. A Rügyek és gyökerek produkció (rendező: Markó-Valentyik Anna) célja eleve az, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után: a csecsemőelőadásban a díszlet műanyag mentes és újrahasznosított elemekből áll, a kellékek retextilből, a jelmezek másodkézből ruhákból készülnek. A közönség először a Terézvárosi Fesztiválon láthatja majd 2021. augusztus 29-én.

Az óvodásoknak Babaróka (rendező:  Ellinger Edina) meséi szólnak egy különleges rókacsalád mindennapjaiból szeptemberben. Tasnádi István: Helló, Héraklész! színdarabját Tengely Gábor rendező viszi színpadra október elején. Október végén Paulon Viktória: Kisrigók című igaz történetét rendezi Hoffer Károly kisiskolásoknak. November közepén A Szerb Antal kód avagy a Pendragon legenda című ifjúsági előadás látható, és Keresztes Tamás rendezésében a Frankenstein próbái is elkezdődnek 2022 januárjában.

A 2021/22-es évadban négy egyetemista, Bartha Bendegúz, Csarkó Bettina, L. Nagy Attila és Podlovics Laura csatlakozik a Budapest Bábszínház társulatához.