Meghalt a legendás indiai filmsztár, Dilip Kumár

2021.07.07. 13:56

Meghalt 98 éves korában Mumbaiban Dilip Kumár legendás indiai filmsztár – adta hírül a BBC News. A színész egészsége az utóbbi hónapokban erősen hanyatlott, június 30-án kórházba került, mert légszomjra panaszkodott.

Csaknem öt évtizedes színészi pályafutása alatt Kumár több mint 65 filmben szerepelt, a népszerű filmszínészről pedig számos indiai politikus és bollywoodi sztár is megemlékezett a közösségi médiában.

Narendra Modi indiai kormányfő Twitter-üzenetben idézte fel, hogy Kumár igazi filmes legenda volt, akinek kitűnő alakításait a nézők generációi élvezték. „Távozása kulturális életünk vesztesége” – fogalmazott.

Kumár nemcsak előadóművészetével vívott ki magának elismerést, hanem jellegzetes stílusával és műveltségével is. Jól ismerte az irodalmat, különösen az urdu és az angol költészetet. 1922-ben született Pesavárban, amikor a város még Indiához tartozott. Eredeti neve Juszuf Khán volt, ám mikor hindi filmeket kezdett forgatni, muzulmán kortársaihoz hasonlóan ő is hindi nevet vett fel.

A filmvásznon 1944-ben debütált, de az 1949-ben forgatott Andaz című romantikus zenés drámával futott be. Kumár életrajzírója a színész nagyságát olyan legendás filmsztárokhoz hasonlította, mint Marlon Brando vagy Marcello Mastroianni. Korának legjobb drámai színészének tartották, de a vígjátékokban is sikert aratott. Számos filmje hatalmas kasszasiker lett és óriási rajongótábora volt.

Rangos filmes díjakat kapott Indiában, és munkásságát elismerték az ország két legmagasabb állami kitüntetésével is. Kumár 1998-ban szerepelt utoljára a filmvásznon.