Cannes-ban Enyedi viheti a pálmát

CsataHanna09490 werk 1 s
2021.07.15. 05:55
Dübörgő siker fogadta tegnap este, a vetítést követően a korábban Oscar-díjra is jelölt Enyedi Ildikó (Testről és lélekről) filmjét Cannes-ban. A feleségem története című film esélyes lehet az Arany Pálma díjra is. Eredményhirdetés: szombat este.

Állva tapsolták a nézők Enyedi Ildikó új, nemzetközi gyártású nagyjátékfilmjét a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában. A Füst Milán regényéből készült A feleségem története elnyerte a nézők tetszését. 

A következő fontos dátum szombat, amikor az Arany Pálma díj átadója lesz. Ekkor Enyedi Ildikóért, de sajnos Mundruczó Kornélért nem izgulhatunk, más szekcióban versenyeznek ugyanis és Mundruczó kategóriájában nem is osztanak díjat. Ezzel együtt mégis két jelentős, nagy múltú magyar rendező várva várt filmjeiről van szó. Hogy a két magyar siker kioltja vagy erősíti egymást, arról Mundruczó az Indexnek adott exkluzív interjújában elmondta:

Erősíti. Nem hinném, hogy bármilyen értelemben is konkurálunk. Az, hogy ennyire kíváncsiak az emberek a magyar filmre, óriási dolog. Egyébként Magyarország négy filmmel van jelen, mert itt van Rudolf Olivér diplomafilmje, a Fonica M-120 a Cinéfondation szekcióban, illetve Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című mozija a filmklasszikusokat bemutató Cannes Classic programjában.

Enyedi Ildikó karrierjéről az Index tegnap közölt egy hosszabb összeállítást, amely a rendező munkásságát méltatja, majd azt veszi számba, milyen korábbi munkák vezettek a mostani sikerhez.

További jó hír, hogy július 13-án Rév Marcellt, aki A feleségem történetét operatőrként jegyzi, az HBO Eufória című sorozatának egyik epizódjáért, „Kiemelkedő operatőri munka egykamerás sorozat (egyórás)” kategóriában Emmy-díjra jelölték. Nem ez az egyetlen közelmúltbeli sikere a képalkotónak. Rév Marcellt nemrég az Oscar-díj zsűrijébe is beválogatták.

Az Arany Pálmáért versengő film Füst Milán A feleségem története – Störr kapitány feljegyzései című regényéből készült, a hazai közönség szeptember második felétől láthatja majd a mozikban.