A francia kritika imádja és Aranypálma esélyesnek tartja Enyedi Ildikó filmjét

K EPA20210715171
2021.07.16. 12:54
A francia sajtóból úgy látszik, a kritika imádja Enyedi Ildikó nemzetközi gyártású filmjét, A feleségem történetét, nem hiába, az összetevők tökéletesen rendelkezésre állnak: szerelmei történet, párkapcsolati vihar, saját színésznő, ráadásul filmsztár, franciául is ismert és kiadott, a Gallimard-nál megjelent történet, klasszikus irodalmi műalkotás, finom operatőri munka és mindenekelőtt szenvedélyes rendezés.

A Le Monde kritikusa szép és erős forgatókönyvről beszél, melyet a francia filmsztár, Lea Seydoux ragyogó alakítása csak még jobban megemel. Az írás kifejezetten méltatja az 1920-as formálódó Közép-Európa ábrázolását, illetve azt, hogy a történetben Störr kapitány (a holland Gijs Naber) és felesége különös kapcsolatában 

Enyedi elsősorban azt mutatja meg, ami a szavak, a látszat mögött van.

A szerző cikkének Szerelem és tengervíz címe is erre utal: ahogyan az egyik jelenet mutatja, miként úszkálnak a bálnák a tengerben, melyen Störr kapitány hajózik, úgy tárja föl Enyedi a felszín alatti valóságot. Az írás Rév Marcell finom operatőri munkáját is kiemeli.

A L'Humanité az Aranypálma díjra is esélyesnek látja és ragyogónak nevezi a rendezőnő a versenyszekcióban szerda este bemutatott filmjét, mely megejtő történet egy rossz házasságban megélt hűségről és kétségekről. A rangos lap írása szintén a természeti jelenségekkel operál, Egy házaspár viharai címmel a tudósító arról is beszél, hogy Enyedi 1989, Az én XX. századom óta, amivel az elsőfilmeseknek járó Arany kamera díjat nyerte, nem járt Cannes-ban, viszont 2017-ben a Berlinálé Aranymedvéjét elhozta. „Ez azért feltesz egy rendezőt a mozi térképére” – mondja.

A Le Figaro egyenesen mesterműnek nevezi A feleségem történetét,

 ahol Störr kapitány a tengeren az úr, egyedül ő képes megmenteni a hajót, mindenki tiszteli, ám a szárazföldön elbizonytalanodik mondén, nagyvilági, szórakozást kedvelő feleségét látván, ami azonban nem gátolja meg abban, hogy ettől csak még szerelmesebb legyen.

A kritikusok a filmre a maximális három pontot adták, így komolyak az esélyek az Aranypálma díjra. Holnap kiderül.

(Borítókép: Enyedi Ildikó rendező a Feleségem története című film bemutatója alkalmából rendezett fotózáson a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2021. július 15-én. Fotó: MTI / EPA / Ian Langsdon)