Mogyoródon épül az Astra Filmland, Európa egyik legnagyobb filmgyártó kapacitása

2021.07.27. 16:12

Az Astra Filmland ötlegazdája Rajna Gábor producer, akit a közönség például az Oscar-díjas Saul fia című filmből és az Aranyéletből ismerhet. A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, ötvenhektáros filmgyártó központ épüléséről szóló tájékoztatóból kiderül, hogy a producer a hazai filmipari környezet stabilitásával indokolja, hogy a stúdió, amelynek ötlete már több mint tíz éve felmerült, tovább bővüljön:

Most lehetőség van arra, hogy kiszakadjunk az európai szervizországok kategóriájából. A nemzetközi produkciókhoz nyújtott magyar szolgáltatások eddig is megtérültek a nemzetgazdaságnak, miközben a magyar országmarketing szempontjából is rendkívül pozitív volt a sok itthon forgatott nemzetközi produkció, illetve a filmes világ pozitív visszacsatolásai. Most azonban eljött az idő, hogy az ágazat szintet lépjen.

A beruházás azt is jelenti, hogy ezzel Európa egyik legnagyobb filmgyártó kapacitása jöhet létre, amely London kihívója lehet. Az Astra Filmland olyan csúcstechnológiájú filmpark, ahol a nemzetközi stábok koncentráltan, egy helyszínen férhetnek hozzá a filmgyártáshoz szükséges legfontosabb kiegészítő szolgáltatásokhoz: például építészműhelyek, eszközkölcsönzők, jelmezraktár, mélyvíz-medencés és utómunka-stúdió.

A filmipar mint Magyarország egyik legsikeresebb, leggyorsabban fejlődő ágazata a becslések szerint 2021-ben mintegy kétszázmilliárd forintos bevételt termelhet Magyarországon, és mivel a hazai kapacitások szinte száz százalékban kihasználtak és előre foglaltak, indokolt is lehet a kapacitás bővítése. A Mogyoródon már működő Astra Filmstúdió magyar tulajdonosai és új befektetőtársai erre az igényre alapozva közölték fejlesztési terveiket. Ebben szerepel látogatóközpont kialakítása, angol nyelvű filmes képzés, illetve a stábtagok családtagjai számára angol nyelvű óvoda és iskola létrehozása, megfelelve az egészségügyi és zöld szabványoknak.

A beruházás több fázisban valósul meg: a már működő Astra 1 mellett két hónapon belül megnyílik az Astra 2, majd következik az Astra 3, illetve az Astra 4 fejlesztési üteme, amellyel repülőgépes forgatásokhoz alkalmas speciális műterem is létrejön, valamint egy komplex digitális műterem és egy moduláris backlot, vagyis külsősdíszlet-technológia is.  • Hírek
  • Személyi kölcsön