Letiltatott egy színdarabot a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke

2021.07.28. 12:47

Leállíttatta a Tanyaszínház társulat Kazimír és Karolina című darabjának turnéját Hajnal Jenő, a vajdasági magyarság önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács elnöke – derül ki az IC/TK Rádió beszámolójából, amelyet a 444 vett észre.

Az 1978-as alapítású Tanyaszínház célja, hogy olyan helyekre is eljusson, ahol egyébként nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. Július 27-én Kishegyesen, július 31-én pedig Topolyán léptek volna fel, de úgy tűnik, erre nem kerül sor.

Az ezzel kapcsolatban kiadott közlemény szerint a lépést azzal indokolták, hogy a Tanyaszínház repertoárjára az elmúlt években olyan darabok is felkerültek, amelyek 

a fölszabadult öröm és kacagás, az okos gondolkodás és a népmesei bölcsesség helyett az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg.

Hozzátették:

A legutóbbi előadás Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja épp ezt a gondtalan, minden korosztálynak szóló színházi élményt nem tudja elvinni közösségeinkbe, városainkba és falvainkba, hiszen a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra. A Magyar Nemzeti Tanács, amely nemzeti jelentőségűvé minősítette a Tanyaszínházat, és ennek az előadásnak a tájolását a szórványban külön is támogatta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat idei körútja folytatódjon, s arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést.

Az nem derült ki, hogy a Tanács pontosan milyen elemeket kifogásolt az előadásban. A döntés már csak azért is furcsa, mert az első előadásról korábban még lelkesedéssel számolt be a szervezet tévécsatornája.