Ma lesz az Anna-bál Füreden

2021.07.31. 08:14

Ma rendezik meg a 196. Anna-bált a balatonfüredi Anna Grand Hotel kertjében – adta hírül az MTI. A rendezvényre ötszáz vendéget várnak a szervezők, köztük minden eddiginél több fiatalt. A 18 éves balatonfüredi lányok mellett azokat is meghívták, akik tavaly, a járvány miatt elmaradt bál idején töltötték be a 18 éves kort.

A bált a kilencedik alkalommal meghirdetett Anna Fesztivál programjai előzik meg. Ennek részeként a hét elején cigányprímásoknak rendeztek versenyt, amit Horváth László nyert.

Idén is lesz szívhalászat, utcabál, operagála, és operafilmet vetítenek a Gyógy téren. Este az Anna-báli szépek a mezőhegyesi, a szilvásváradi és a bábolnai ménesgazdaságok lovasfogatain sétakocsikáznak a városban.

A bál fővédnöke Varga Judit igazságügyi miniszter, a díszvendég Veszprém városa.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották a balatonfüredi Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina akkor ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később, az 1848–49-es szabadságharc után az aradi vértanúk egyike lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért.  • Hírek
  • Hírek