Miskolcon bárki megnézheti, hogy megy a Kilakoltatás

2021.08.09. 16:20

Hazai közönség előtt két magyar elsőfilmes is bemutatkozik a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, mindkét alkotás az NFI Inkubátor Programjának része:

  • Kis Hajni: Külön falka és
  • Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás.

A Kilakoltatás egyben világpremier is, ám a nagyközönségnek arra még várnia kell, amíg a dramedy a mozikba kerül, forgalmazása csak 2022-ben várható. Fazekas Máté Bence amúgy nem ismeretlen a miskolci közönség előtt: 2018-ban az Apám szíve etűdjével már részt vett a CineNewWave szekcióban.

A film megtörtént eseményeken alapul: egy nem mindennapi kilakoltatás történetét mutatja meg egyetlen napba sűrítve. Richárd (Orosz Ákos) bírósági végrehajtótanonc élete első kilakoltatásán egy idős nőt kell kiköltöztetnie kertes házából. Ilona néni azonban nem hagyja magát, mindent megtesz azért, hogy maradjon, aktivisták még élőláncot is alkotnak a háznál. A végrehajtó mögött azonban ott áll az egész államigazgatás: rendőrség, tűzoltóság, sintér, állatkerti dolgozó – és még a túsztárgyalók is. A szereposztásban feltűnik Nagy Mari, Mészáros Blanka, Láng Annamária, Znamenák István és Péterfy Bori.

Kis Hajni rendező is visszatérő vendég, három évvel ezelőtt Last Call című kisfilmjével megnyerte a CineNewWave szekció díját. A Külön falka világpremierjét augusztus végén a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyszekciójában tartják, onnan érkezik majd a 17. CineFestre, szeptember 30-tól pedig a mozikban is megtekinthető. 

A részben személyes élményeken alapuló film egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el. A tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, nehezen beilleszkedő gyerek. Niki apja börtönben ül, de amikor a lány megtudja, szabadult, minden tiltás ellenére felkeresi. Tibor (Dietz Gusztáv) nyers férfi, kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában, múltja sötét, jelene rideg. Különös egymásra találás története az övék.