Tizennégy karátos aranymedál őrzi a magyar cirkuszvezető emlékét

2021.08.12. 11:16

Karádi-díjat alapított a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. Az új cirkuszművészeti díjat az év kiemelkedő magyar artistája kaphatja meg, melyet minden év augusztusában egy díszelőadás végén adnak át.

A Karádi-díj egy 140 grammos, 80 centiméter hosszú 14 karátos aranyláncból, egy egyedi 60 grammos, 14 karátos arany medálból és díszoklevélből áll. Az aranyláncot a díjazott nem viszi haza, de a medállal együtt a nyakába akasztják, erről fotó készül, ami bizonyítja, hogy az elismerés őt illeti meg. Az erről készült fényképet a Fővárosi Nagycirkuszban helyezik el.  A díjazott az elismerésről díszoklevelet kap, valamint 14 karátos, 60 grammos aranymedált.

A Karádi-díjazottat a magyar artista szakma választja ki. Az öttagú zsűrit a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kéri fel, a testület tesz javaslatot a díjazottak személyére. A jelölés során ezeket a szempontokat kell figyelembe venniük:

  • az adott évben elért művészi teljesítményt,
  • a megkérdőjelezhetetlen, példa értékű közösségi és magánéletet.

Az öt legtöbb jelölést kapó artistaművészre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott Cirkuszművészeti Szakmai Kártya birtokosok szavazhatnak online, a Fővárosi Nagycirkusz honlapján elhelyezett szavazólapon, a jelöltek bejelentésétől számított öt napig. Minden szavazásra jogosult az öt jelölt közül egy artistaművészt választhat.

Bukfencet exportáltak

Karádi Béla
Karádi Béla
Fotó: Nemzeti Cirkuszművészeti Központ / Archívum

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő érdemei voltak az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában.

A Magyar Cirkusz és Varietéről sokan úgy tartják, hogy a magyar artistaművészet az 1960-70-es években élte egyik aranykorában. Karádi Béla akkor volt a MACIVA művészeti vezetője. A Kurír 1996. április 19-i számában Karádi azt mondta, hogy

akkor még divat volt a cirkusz, egy-egy premier társadalmi esemény­nek számított. Akkoriban a szovjetunióbeliek után a mi porondművészeink voltak a legsikeresebbek, a legkeresettebbek az egész világon. (...) A cirkuszosok keményen dolgoztak, mert szép pénzeket kerestek. A Maciva az értük kapott bevételekből évente egymillió dollárt fizetett be a minisztéri­umnak, ebből tellett más művészetek támogatására. Pedig mi nem képeket, nyersanyagokat, hanem bukfencet exportáltunk.

Karádi Béla 2016. május 25-én hunyt el, örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a ráeső örökségből díjat alapítson.

A díjat idén augusztus 22-én, a 15 órától kezdődő Dinasztiák című műsor díszelőadásán adják át.