A Bécsi Filmintézetben folytatják az SZFE korábbi hallgatói

2021.08.16. 21:00

A Bécsi Filmintézet ad majd diplomát annak a 41 filmszakos hallgatónak, akik a múlt héten közölték, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) helyett a FreeSZFE Egyesületnél folytatják tanulmányaikat – számolt be róla az RTL Klub híradója.

Mint megírtuk, a szeptemberben kezdődő tanévben 41 hallgató nem tanul tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), ezzel pedig a felsőoktatási intézmény jelenlegi filmes képzéséből az alapszakos osztályok hallgatói közül 

  • a gyártásszervező szakos osztályban 6-ból 5 hallgató,
  • a filmrendező szakos osztályban 5-ből 5 hallgató,
  • a vágó szakos osztályban 6-ból 6 hallgató,
  • az operatőr osztályban 6-ból 6 hallgató,
  • a filmforgatókönyv-író osztályban 6-ból 6 hallgató

szüntette meg a jogviszonyát az egyetemmel. A mesterszakos osztályokban is hasonló helyzet alakult ki,

  • a filmrendezőosztályban 7-ből 7 hallgató,
  • az operatőrosztályban 7-ből 6 hallgató

Az SZFE reagált a történtekre, miszerint önképző tanfolyamra csábítja át diákjaikat az egyesület, valamint azt mondták, hogy a FreeSZFE megfosztja őket egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény képzési lehetőségeitől. 

Kapcsolódó

SZFE: önképző tanfolyamra csábítja át a távozó diákokat a freeSZFE egyesület

Szerintük a hallgatókat eszközként használják fel, hogy akadályozzák a megújulást.

A FreeSZFE Egyesület még márciusban állapodott meg több külföldi egyetemmel, hogy azok elfogadják az egyesületi képzéseken szerzett tantárgyakat, és a saját teljes értékű diplomájukat fogják kiadni a hallgatóknak. 

Valójában azért léptek át a FreeSZFE által az osztrák intézménybe, hogy ne kelljen egy olyan személyiségben létezniük, ami egyáltalán nem egy inspiráló környezet, azaz, hogy azt tudják folytatni, amire ők 2019-ben szerződtek. 

– mondta Al-Farman Petra, aki így reagált SZFE tegnapi közleményére, melyben azt állította az intézmény, hogy elédesgették a hallgatóikat. 

Egyáltalán nem igaz, mindenkinek a saját döntése, vannak olyan osztályok, melyeknek nem minden diákja csatlakozott a FreeSZFE egyesülethez, ennek több oka is van, például pénzügyi is

– fejtette ki az elnökségi tag, aki azt is elmondta, hogy az osztrák oktatási intézményben a diákok valódi, teljes hallgatói státuszba kerülnek és akár a diákhitelt is igényelhetik. 

Ez nem egy önképző kör, mindenki annak a tanulását folytatja, amit elkezdett a saját tanáraival, a saját osztályaival, amire ő szerződött 

– foglalta össze Al-Farman Petra.