Nyert az Agapé és a Megálló, a 93 éves Kassai Ilonát vastapssal ünnepelték

2021.08.23. 16:04

Vastapssal ünnepelte a filmes szakma a 93 éves Kassai Ilonát Balatonszemesen, a Bujtor István Filmfesztiválon. A Kossuth-díjas színművésznő életműdíjat kapott, de a közönség láthatta is őt a vetítéseken Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című játékfilmjében.

Az idei, a XII. Bujtor István Filmfesztivál bőséges kínálatot adott: a 167 nevezett alkotás közül 110 film került a hivatalos versenyprogramba, s ezek közül a nézők nyolcvan filmet láthattak augusztus 19. és 22. között. 

Játékfilm-kategóriában az Agapé című film nyert, a Bujtor István-díjat Beleznai Márk, a film írója és rendezője vehette át. A történet arról szól, hogy Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes, egyedülálló nő (Gryllus Dorka) és Kornél, a tizenéves filmőrült (Kenéz Ágoston) találkoznak, és ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták.

Bujtor István-díjat kapott Elek Judit Sára Megálló című dokumentumfilmje, amely egy kis észak-magyarországi faluban élő fiatalember egyszerű életét és az élet körforgását állítja párhuzamba. Bujtor István-díjat kapott Kövessy Róbert a kilencszeres kajak-kenu világbajnok Wichmann Tamás életét bemutató Magyar lapát című portréfilmért. A versfilmek közül Kovács Gábor Attila filmje, A párizsi lakásom kapta a Bujtor István-díjat. A film Petőcz András költeményét dolgozta fel Zubornyák Zoltán előadásában.

  • A legjobb női főszereplő: Nagy Katica (Magdolna) 
  • A legjobb drámai férfi alakítás: Jászberényi Gábor (Elfelejtett nemzedék)
  • Legjobb operatőr: Csillag Marcell (Szeurum)
  • Legjobb vígjátéki alakítás: Kálloy Molnár Péter (Tízperctíz)
  • A legjobb rendezésért járó különdíj: Tóth Gergely (Csönded)

A filmfesztiválon számos díjat és elismerést adtak át, a teljes lista elolvasható a Bujtor István Filmfesztivál honlapján. Az utómunkáért például különdíjat vehetett át Százados Miklós és Kádas Péter A kilépő (Outbound) című film vágása és vizuális effektje, a filmről már az Indexen olvashattak.