Őze Áron Havasi István-díjat, Szilágyi Enikő Őze Lajos-díjat kapott Gyulán

2021.08.23. 14:59

Senki nem mondhatja, hogy a Gyulai Várszínház nem figyel előadásainak nézőire, hiszen megválasztották leghűségesebbjüket: 2021-es jegyvásárlásai alapján ez az elismerés dr. Felföldi Margitot illeti. A Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete még a múlt héten, a nemzeti ünnep előtt értékelte az 58. évad programját, majd ezt követően dr. Elek Tibor igazgató és dr. Görgényi Ernő polgármester arról tájékoztatta a sajtó munkatársait – amiről többek között a Színházonline is beszámolt –, hogy

a nézőszámot, a jegyárbevételt, a szakmai visszajelzéseket és közönségvéleményeket tekintve a Gyulai Várszínház történetének leggazdagabb, legsokszínűbb, legtartalmasabb s egyúttal a legsikeresebb évadát tartotta ezen a nyáron.

Ez azt jelenti, hogy a nézők hat fesztiválon (Shakespeare Fesztivál, Erdélyi Hét, Szabó Magda Napok, Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, Vár Blues Fesztivál, X. Irodalmi Humorfesztivál) mintegy hatvan programot láthattak. Történelmi drámákat, kortárs színjátékokat, musicaleket, vígjátékokat, gyermekeknek szóló előadást, kortárs táncszínházat, komoly- és népzenei, blueskoncerteket, de még tudományos konferenciákat is tartottak, valamint könyvbemutatókat, kiállításokat.

A testület nívódíjak odaítéléséről is döntött. Javaslatuk szerint

  • a Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Várszínház által alapított Sík Ferenc-díjat Szabó K. István rendező kapja, Szabó Magda Az ajtó című regényéből készített színpadi adaptáció invenciózus, az eredeti mű szellemiségét, értékeit korszerű módon közvetítő előadás létrehozásáért, megrendezéséért.
  • A Gyula Város Önkormányzata által alapított Havasi István-díjat Őze Áron rendező kapja Győrei Zsolt – Schalachtovszky Csaba Hamlear című darabjának eredeti és kiemelkedő színvonalú megrendezéséért.
  • A Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díjat pedig Szilágyi Enikő színművésznő, a Mi lennék nélküled? című előadás létrehozásáért és kiemelkedő színvonalú színművészi előadásáért.

A Hamlear című előadásról bővebben itt olvashatnak, az Index ott volt a júliusi premieren.