Az Ikarusoké lesz a főszerep a hétvégén

2021.08.27. 08:13

Ikarus minifesztivált rendez a Közlekedési Múzeum a hétvégén leendő új otthonában, az Északi Járműjavítóban. A legendás helyszínen ezúttal legendás buszok adnak randevút, ami azért is nagy szó, mert a múzeum öt évvel ezelőtti bezárása idején még csak egyetlenegy Ikarussal rendelkezett. 

Először láthatja a közönség a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztési programja keretében restaurált legújabb járművét, egy Ikarus 66-os. A farmotoros autóbuszt a múzeum öt éve szerezte meg igencsak leromlott állapotban, a mostanáig tartó restaurálási munkák eredményeképpen azonban a jármű nemcsak régi fényét szerezte vissza, de járóképességét is. 

A kiállított járművek között látható lesz továbbá:

  • a gyár exportsikereit megalapozó 311-es és egy 211-es típus – mindkét jármű a múzeum tulajdona,
  • egy Volkswagen LT 55 teherautó alvázára épített városi midibusz típus, egy 60-as, egy 260-as, illetve egy E15-ös és egy 521-es a BKV nosztalgiaflottájából,
  • egy 266-os és egy 55-ös, amelyeket a Volánbusz bocsát rendelkezésre,
  • egy-egy malévos 250-es és 350-es, valamint a Magyar Honvédség szintén 250-es típusú vezérkari tárgyalóbusza az Aeropark kiállítóhelyet működtető Légiközlekedési Kulturális Központ jóvoltából,
  • továbbá egy Ikarus 620-as a Lanta Kft. felajánlásából.

A szervezők még az eljutást is lehetővé teszik nosztalgiajárattal, a Népliget és a Kőbányai út között egy Ikarus 55-ös faros is közlekedik a Volánbusz üzemeltetésében szombaton. Aki pedig ellátogat a busztalálkozóra, egyúttal megnézheti a Közelekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi – a történet folytatódik című új kiállítását.