Három előadás jön hazulról, három a határainkon túlról

2021.08.27. 12:38

Elkezdődött a 2021-es Színházi Szemle a Városmajorban. A mustra hagyományosan a Budapesten kívüli színházak előadásait mutatja be a fővárosi közönség számára. A 3 vidéki és 3 határon túli városból érkező előadásból nemcsak szakmai zsűri választja ki a legjobbat, hanem a nézők is szavazhatnak a színház honlapján.

A budaörsi, a miskolci, a szombathelyi, valamint a szabadkai, az újvidéki és a nagyváradi teátrumok előadásait szeptember 9-ig lehet megtekinteni a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A szemle a commedia dell'arte hagyományaira épülő improvizációs kollázzsal, a Matei Visniec Napnyugat Expressz című drámájából készült nagyváradi előadással indult. A Zakariás Zalán rendezésében készült darab, égtájak, kultúrák, szokások, etnikumok, nyugatiasodás, a keletiség kérdéskörein át, egységesen az emberről szól.

Ezt követi a Budaörsi Latinovits Színház társulatának előadása: Beaumarchais több, mint kétszáz éves darabját, a Figaro házasságát Alföldi Róbert rendezésében mutatják be. Thomas Vinterberg Születésnap című dán Dogma-filmje alapján született Ünnep című előadással érkezik a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka, Szabó Máté rendezésében. A családon belüli erőszak tabutémájával foglalkozó mű igazán megdöbbentő, mélyreható színházi élményt ígér.

Szintén emblematikus darab a Fekete Péter a Szabadkai Népszínház előadásában, Mezei Zoltán rendezésében. Az összesen hat színész bravúros játékával bemutatott, közel húszszereplős mű elsöprő kalandot ígér egy rajzolt, de eleven világban.

Egy archaikus történeten alapuló darabbal érkezik a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház, melyben a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlással kapcsolatos klasszikus elemek szegülnek neki a magyar népballadák sajátos motívumainak. A Keresztes Attila rendezésében készült Parasztopera egy sötét világot tár fel a nézőknek.

Végül, szeptember 9-én egy dupla csavaros, vérbő komédia, a Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! zárja a programsorozatot a Mohácsi testvérek tolmácsolásában, a rájuk jellemző pezsgő humorral fűszerezve a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában.

A 2021-es szemle programjában szereplő előadásokat idén is négyfős zsűri kíséri figyelemmel, amelynek a Városmajori Szabadtér Színház ügyvezető igazgatója, Benkő Nóra mellett Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színésznő, Máté Gábor, a Katona József Színház főigazgatója és Horváth János Antal dramaturg a tagja. A produkciókat hét kategóriában díjazzák: a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb női és férfi főszereplő, illetve mellékszereplők elismerése mellett a Közönségdíj is odaítélésre kerül a nézői szavazatok alapján. A díjátadó szeptember 24-én lesz.