Idén a radnótis Rusznák Andrásnak adta a Kaszás Attila-díjat a szakma és a közönség

2021.08.31. 11:31
Rusznák András, a Radnóti Színház társulatának tagja nyerte el idén a Kaszás Attila-díjat, melyet Pokorni Zoltán polgármester és volt miniszter, valamint Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke alapított 2008-ban. A díjat minden évben a színművész kollégák és a közönség szavazatai alapján veheti át a díjazott.

A Kaszás Attila-díj idei másik két jelöltje Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja és Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt. A győztes személyéről a közönség szavazatai döntöttek.

A díjazott nevét Pokorni Zoltán, a díj társalapítója jelentette be augusztus 30-án, a Győri Nemzeti Színházban tartott Országos Színházi Évadnyitón.

Rusznák András a díj átvétele után színházának is megköszönte az elismerést:

Nagyon szeretném megköszönni mindenkinek, aki rám szavazott, és külön hálával tartozom a Radnóti Miklós Színháznak. Egész életemben szerencsém volt, mindig olyan társulatokban dolgoztam, ahol barátokat szereztem és jól éreztem magam, megtaláltam a helyemet. S amellett, hogy színészileg fejlődtem, megtanultam, mi a társulati lét és mi a csapatmunka. Szerencsém van, hogy a Radnótihoz tartozom, a színészek és a társulat többi tagja egytől egyig csapatjátékos. Úgyhogy köszönöm nekik, nagyon!

– olvasható a színház közleményében.

Az idei díjazott

Rusznák András 1984-ben született. A Soós Imre-díjas színész a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatára járt, majd 2005-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol Marton László és Hegedűs D. Géza osztályához tartozott. Diploma után szabadúszóként játszott a Vígszínházban, a Pécsi Nemzeti Színházban és a HoPPart Társulattal. 2012 és 2016 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt, 2016-tól Kováts Adél szerződtette a Radnóti Miklós Színházhoz, ahol a Csapodárok, a Futótűz, a III. Richárd című darabban, illetve az új évad bemutatói közül a Vad nyomozók, az Egy csepp méz, a Don Carlos, a Travesztiák, illetve az Antigoné darabokban láthatja a közönség.

Televíziós munkái révén vált széleskörűen ismertté, 2019-óta állandó szereplője a népszerű, Mi kis falunk című sorozatnak.

A Kaszás Attila emlékére alapított elismerés értékét a szakmai jellege adja, hiszen a háromkörös szavazás első két fordulójában a hazai és a határon túli színészek adják le szavazataikat a kollégáikra, a harmadikban pedig a közönség szavazhat ara a művészre, akit színészként és közönségformáló személyiségként is méltónak tartanak a Kaszás-Attila díjra.