Elárverezik Napóleon kalapját

2021.09.06. 17:47

Hétfőtől látható a Bonhams aukciósház hongkongi kiállításán Napóleon egy kalapja, amelyet októberben bocsátanak árverésre Londonban. A kalapról DNS-vizsgálattal bizonyították be, hogy egykor valóban a francia hadvezér és császár hordta a fején − írja az MTI.

Uralkodása ideje alatt a császár nagyjából 120 kalapot viselt. A fejfedőket általában a Poupart & Cie cég készítette számára, darabonként mintegy 60 frankos áron. Mára nagyjából húsz kalapja maradt fenn, amelyek többségét múzeumokban őrzik. A Bonhams árverési ház az október 27-én Londonban aukcióra bocsátott relikvia leírásában úgy fogalmazott: 

ez az első olyan kalap, amelyen ott van az uralkodó DNS-e.

A kalapot egy német árverésen vásárolta jelenlegi tulajdonosa, aki csak később kezdett gyanakodni arra, hogy a jellegzetes darab esetleg Napóleoné lehetett. A kalapot alapos vizsgálatnak vetették alá, és több rajta talált hajszál genetikai elemzését is elvégezték. Így derült ki, hogy két hajszál Napóleoné lehetett.

A DNS-bizonyíték csak most került napvilágra, ezért történhetett az, hogy a kalapot előzetesen 100-150 ezer fontra (40-60 millió forintra) értékelték. Napóleon kalapjaiért árverésen ugyanis akár 2,5 millió dollárt (732 millió forintot) is megadnak a gyűjtők.