Színháznak ad otthont a felújított Rumbach utcai zsinagóga

KARJ1851
2021.09.09. 20:56 Módosítva: 2021.09.09. 20:56
A kétszereplős, nagyon kemény, szembenézésre késztető darabot ezúttal a nemrég felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában láthatja a közönség. A Hamis hang rajongójának szerepében Nagy Dániel Viktor fenomenálisat alakít.

Ártatlanul indul a dráma, a nagy karmester öltözőjébe alázatos rajongó érkezik. Ajándékot hoz. Rajong, törleszkedik, udvarol. Pedig kidobják, durván bánnak vele, éreztetik, hogy kelletlen a látogatása. De ő nem adja fel, újra és újra visszajön. Miért? Mit akar kideríteni? Mit akar a múlt sötét tengeréből előbányászni? Hans-Peter Miller, a Genfi Szimfonikusok maximalista karnagya még lehordja féltehetségűnek tartott zenészeit, akik szerinte aznap este nagyon gyengén játszottak, de gondolatban már máshol jár, hiszen hamarosan a Berlini Filharmonikusok művészeti vezetőjeként a világhír felé indulhat karrierje. A bekopogtató különös belga úr azonban kitartó precizitással, lépésről lépésre fosztja meg nagyratörő álmaitól, egójától, jelenének és múltjának hazugságaitól. 

Még a személyisége, identitása is odavész, a darab végére más ember lesz, mint volt a darab elején.

Didier Caron Hamis hang című drámáját a felújítás után ismét a régi fényében ragyogó Rumbach
Sebestyén utcai zsinagógában mutatja be az Orlai Produkciós Iroda. Az izgalmas és felkavaró
darabot Ujj Mészáros Károly rendezi Nagy Dániel Viktor és Vasvári Csaba főszereplésével.

Didier Caron népszerű francia színész, író, rendező, forgatókönyvíró Hamis
hang című darabja a fojtogató pszichothrillerből krimibe illő fordulatokkal, egy óramű pontosságával megy át sajátos bosszúdrámába, amelynek hátterében európai történelmünk legsötétebb időszaka sejlik fel.

Fekete Anna stilizált, a darab rétegeit, a karakterek múltját és jelenét sűrítő díszlete a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában különös reflexióval bír. A rendező a színészekkel közös munkával szedte elemeire a darabot, amelynek 32 mikrofordulata garantálja a feszültséggel teli izgalmat. Mindaz, amit a nézők tudnak vagy tudni vélnek, egyetlen pillanat alatt felülíródik, és újra és újra át kell értékelni azt, amit a két karakterről gondolnak.

A Hamis hangot a legnehezebb munkafolyamatnak tartom, amiben eddigi pályám során dolgoztam” – fogalmazott Nagy Dániel Viktor. Az általam játszott karater kérlelhetetlen megszállottsággal keresi, ha nem is az igazságot, de a megtörténtek kimondását, néven nevezését. Nincs feloldása a történetnek, mert nincs ellenpont: nincs, nem lehet
beszélni megbocsátásról. A katarzis az, hogy a történtek kimondása által mégiscsak történik valami.

(Borítókép: Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor a Hamis Hang című darabban. Fotó: Takács Attila)