Sztárírók a 2021-es PesText fesztiválon

2021.09.12. 13:51
Szeptember 17–26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen vehetnek részt a látogatók a PesText világirodalmi és kulturális fesztiválon.

Az A38 Hajó, a B32 Galéria, az Ottlik-kert és a Petőfi Irodalmi Múzeum ad többek között otthon szeptember 17. és 26. között a PesText világirodalmi és kulturális fesztiválnak. Irodalmi beszélgetések, koncertek, összművészeti projektek, gyerekeknek szóló workshopok és képregény tematikájú programok is szerepelnek a tíznapos fesztivál programjában.

Az idén három éves fesztivál bár még gyerekcipőben jár, határozott léptekkel halad a célja felé, hogy itthon kinője magát egy olyan irodalmi fesztivál is, ami nem csak a hazai kortárs élet palettáját vonultatja fel, hanem összehozza a különböző nyelven olvasókat, beemelve ezzel a nemzetközi szerzőket is. Nem titkolt ambíciójuk, hogy a magyar olvasók figyelmét a környező országok irodalmi műveire irányítsák.

Mindezzel párhuzamosan a fesztiválra látogató írókat is megismertesse a magyar kultúrával, többek között ezért, idén már három vidéki várossal (Balatonfüred, Szeged, Vác) egészíti ki a Budapesti helyszíneket.

Az idei fesztiválunk hívószava a buborék. Nem az a könnyű, légies, sokkal inkább az, amely megnehezíti a különböző csoportok közti kommunikációt. Most, hogy végleg összeállt a program, akkor döbbentünk rá mi is, milyen gazdag, rétegzett, sokszínű is lett. Mégsem reménytelen vállalkozás tehát összehozni egy helyen, egy időben ilyen sokféle és sok nyelvű alkotót. A külföldi írók bemutatkozása mellett persze a közönség arra is kíváncsi, hogyan viszonyulnak a magyar művészek a világirodalomra. Erre jó példa a fesztivál záróeseménye, ahol Prieger Zsolt és barátai értelmezik újra Bob Dylant.

– fogalmazott Kollár Árpád fesztiváligazgató.

A program valóban sokszínűnek ígérkezik:

  • Az Ottlik-kertben a PesText és a Valyo – Város és folyó egyesület közös szervezésében gyerekeknek és felnőtteknek szóló irodalmi és összművészeti programokkal kapcsolódhatnak ki a kertbe látogatók szeptember 17-én és 18-án. Különleges installációval és felolvasással nyit a rendezvény péntek este V4-es szerzőkkel. Zárásként pedig Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint ad koncertet. Szombaton főként a gyerekeké lesz a terep: papírszínház, buborék-show, Agócs Írisz kézműves foglalkozása és a Veronaki zenekar koncertje várja a kicsiket.
  • Az A38 Hajón különleges irodalmi programok, koncertek és előadások kerülnek terítékre a Petőfi híd budai hídfőjénél található kultikus rendezvényhelyszínen. Szeptember 22-től 25-ig a külföldi íróké a főszerep, feltűnik többek között Guzel Jahina, Andri Snaer Magnason, Stefan Hertmans, David Schalko, Jacek Dukaj, Afonso Cruz, Elisabetta Gnone, Rumena Bužarovska, Patrick Ness, Ingrid Carlberg. A sűrű napok végét zenei programok, a Napfonat, az Isna Trio, a Muzsik és Volkova zenekar, valamint a WH zenekar zárja Senával és Németh Jucival, akik – nem csak – Shakespeare-szonetteket szólaltatnak meg. Igazi különlegességnek ígérkezik a Nézőművészeti Kft. felolvasószínházi előadása, amelyben Udvaros Dorottya és Scherer Péter is szerepet kap, miközben főként Nobel-díjas női szerzők műveit szólaltatják meg. A 2021-es PesText programját egy különleges összművészeti produkció zárja a hajón, melyben a Nobel-díjas Bob Dylan lírája csendül föl az Anima Sound System-főnök Prieger Zsolt produceri-rendezői vezetésével, valamint számos neves énekes, zenész és színész részvételével Kiss Flórától Törőcsik Franciskáig, Telma Lincolntól Benkő Dávidig, egy térben, de több színpadon.
  • A PIM-ben szeptember 23-án a fordítás és a műfordítás kérdéskörei kerülnek előtérbe, amelyet a V4-országok legjobb kortárs illusztrátorainak tárlatvezetéssel egybekötött kiállításmegnyitója zár. A következő nap a képregényrajongóknak kedvez, hazai szakértők járják körül a képregénykiadás helyzetét, kitekintéssel a női képregény-alkotókra. Szeptember 24-én interaktív papírszínházas családi program és gyerekirodalmi fordítók beszélgetése zárja a helyszíni programokat.
  • A B32 Galéria és Kultúrtérben kiállítások, koncertek, kötetbemutatók és illusztrációs workshopok várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Két nemzetközileg is elismert illusztrátorral, a nagy sikerű Méhek és Fák című könyveket rajzoló Piotr Sochával és a portugál Catarina Sobrallal is találkozhatnak az érdeklődők.

Az ARTUS Stúdió előadása és a Bob Dylan-koncert kivételével az összes program ingyenes. További hírek a PesText weboldalán és Facebook-oldalán.  • Hírek
  • Hitelkártya