Nem kérhetnek védettségi igazolványt a magyar színházak

2021.09.13. 17:30

A kötelezően előírtnál szigorúbb feltételekhez kötné a belépést előadásaira az Örkény Színház: amint arról múlt héten az Index is beszámolt, a színház védettségi igazolványhoz kötné a látogatást. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint azonban ehhez a teátrumnak nincs joga.

Péterfalvi Attila, a NAIH vezetője a Klubrádió kérdésére válaszolva azt írta, a színház nem kérhet védettségi igazolványt a belépőktől, több okból sem:

  • A koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, amelynek kezelése fő szabály szerint tilos.
  • A színházak esetében adatkezelői részről az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg.
  • Ha a színház a koronavírus elleni védettség igazolását kötelezően előírja, az kizárja a hozzájárulás önkéntességét.
  • Nem lehet kötelezően védettségi igazolványt kérni azokon a kulturális eseményeken, ahol „az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra, b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni”.
  • Mivel az Örkény Színház előadásaira és minden más, közfeladatot ellátó, illetve közpénzből is gazdálkodó színház előadásaira érvényesek a fenti feltételek, így azok egyértelműen az ,,előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény” kategóriájába tartoznak.
  • A színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem találtak a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség kötelező igazolására.

Péterfalvi Attila ezért azt javasolta az Örkény Színháznak, hogy amennyiben szükségesnek véli a szigorítást, a jogalkotóhoz kell fordulnia egy esetleges jogszabály-módosítás érdekében.

A színházakra vonatkozó járványügyi szabályozások körül az utóbbi napokban sokféle értelmezés látott napvilágot. Korábban először az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tett közzé egy jogszabálytisztázó tájékoztatást, amely után a Főpolgármesteri Hivatal arról tájékoztatta a Vígszínházat, hogy kötelező lesz a védettségi, a színház pedig ezt az információt közzétette a saját oldalán. Az Emmi erre reagálva viszont azt közölte, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint nem kötelező a védettségi a színházban. Erre reagálva a Vígszínház is újabb közleményt tett ki, amelyben azt írták, hogy ennek fényében nem lesz kötelező a kártya.