700 éve halt meg Dante, kortárs zenemű született a tiszteletére

2021.09.14. 21:36
Az elkövető Tóth Péter zeneszerző, aki Isteni pokol című nagyszabású művével tiszteleg az olasz irodalom fejedelme, Dante Alighieri előtt.

Tóth Péter zeneszerző, érdemes művész Isteni pokol című művével tiszteleg az olasz irodalom legnagyobb klasszikusa előtt, aki 700 évvel ezelőtt éppen ma, szeptember 14-én hunyt el. A komponista már tavaly elkészült legújabb alkotásával, amely félúton helyezkedik el a klasszikus értelemben vett oratórium és a koncertopera között, a pandémia miatt azonban csak most ősszel láthatja a közönség élőben – novemberben Szegeden, jövőre pedig a tervek szerint többek között Olaszországban is.

Az Isteni pokol szövegkönyvét Baranyi Ferenc költő jegyzi, a zeneszerző régi barátja, maga a zenemű pedig Strausz Kálmán karnagy felkérésére született.

Nagyon szerettem az alkotás folyamatát, ahogy a zene alkalmazkodik a szituációhoz és a szöveghez

– vallotta meg az Indexhez eljuttatott közleményben a zeneszerző, aki számára a komponálás során a legnagyobb kihívást a négyszólamú férfikar jelentette, mivel eddig főleg női- és vegyeskarokkal dolgozott.  Tóth Péter számos kórusműve nyert elismerést magyar és nemzetközi versenyeken, 2007-ben Erkel-díjat, 2013-ban Bartók-Pásztory Ditta-díjat kapott, 2020-ban érdemes művész lett. 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia zeneművészeti tagozatának vezetője.  • Hírek
  • Hírek