Elkészült a budavári Lovarda és Csikós-udvar

D SOS20210914038
2021.09.15. 13:51

Határidő előtt elkészült a budavári Lovarda, a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagyobb részének rekonstrukciója, amelyek először a Kulturális Örökség Napjai keretében, szombaton és vasárnap nyílnak meg a nagyközönség előtt. Az épület sajtóeseményén Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy

ahogy az alig egy hónapja átadott Szent István-terem, úgy a Lovarda és környezetének rekonstrukciója is bizonyítja, hogy a magyar képző- és iparművészet képes helyreállítani a II. világháború és kommunizmus rombolásának áldozatául esett műemlékeket.

Gulyás Gergely hozzátette: itt is sikerült helyreállítani „a múlt egy dicső művészeti alkotását”, ráadásul határidő előtt.

Mint hangsúlyozta, a budai Vár rekonstrukciója és az I. kerület ezen részének fejlesztése a kormányzati ciklusokon átívelő Hauszmann-program keretében zajlik, amely az egész ország számára büszkeségre ad okot, ráadásul a főváros számára szükséges közösségi tereket hoz létre.

A Karmelita kolostor felújításának kivételével pártpolitikai viták fölötti ügynek tűnt a helyreállítás, és bízunk abban, hogy ennek a történelmi térnek a helyreállítása a továbbiakban is zavartalanul haladhat

− közölte a miniszter.

A beruházás lehetővé tette, hogy rendezzék a Lovarda közvetlen környezetét is, a teljes terület minden elemének megújítása pedig 2022 tavaszára készül el a Karakas pasa tornyának befejezésével.

(Borítókép:  A Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardája 2021. szeptember 14-én.  Fotó: Soós Lajos / MTI)