Ezeket a filmeket nézhetjük 18-as karikával homoszexuális tartalom miatt

DMARC20180707003
2021.09.15. 20:39
A Médiatanács meghatározta, mi számít a szexualitás öncélú ábrázolásának. Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas film is van közöttük.

Hatalmas hullámokat vert a 2021. évi LXXIX. törvény elfogadása, amely a homoszexualitással kapcsolatos korlátozásokat is meghatároz a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni fellépés mellett. Az Index is számtalan cikket írt, interjút készített a témában, és mindenki azt várta, hogy a Médiatanács adja ki végre a korhatár-besorolást szabályozó elvi szempontjait, hogy kiderüljön, mely filmek, sorozatok esnek az újfajta tilalom alá, vagyis mi számít homoszexuális propagandának a képernyőn. A szervezet korábban közölte, hogy a július 8-án életbe lépett módosított médiatörvény miatt új ajánlást kellett készítenie, de maga a szöveg szerdán került ki az NMHH oldalára, teljes egészében ide kattintva olvasható.

A dokumentum szerint azok a műsorszámok, melyek a szexualitást öncélúan ábrázolják, a homoszexualitást vagy a születési nem megváltoztatását propagálják, az V. korhatári kategóriába sorolandók:

Ezeket a tartalmakat az életkorából adódóan a védett korosztály nem vagy csak korlátozottan lehet képes értelmezni, így az ilyen tartalomhoz való hozzáférése alkalmas lehet arra, hogy az önmagáról vagy a világról alkotott képét hátrányosan alakítsa.

Azt ugyanakkor rögzítik, hogy általánosságban nem tilos megjeleníteni a képernyőn a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását és a homoszexualitást. A 18-as besorolásnál azt kell mérlegelni, hogy

az adott műsorszámban például a homoszexuális személyek közötti közvetlen kontaktusnak, kapcsolatnak, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, vagy a születési nem megváltoztatásának ábrázolása, megjelenítése a műsorszám meghatározó, lényegi eleme, a műsorszám mondanivalója (erről szól a tartalom), vagy ha a műsorszám ezen elemeket, illetőleg a homoszexualitást követendő magatartásként ábrázolja, népszerűsíti.

A Médiatanács szerint népszerűsítésnek minősül,

 • ha a homoszexualitást és a születési nem megváltoztatását társadalmi normaként, a hagyományos heteroszexuális életviteltől vonzóbb, követendő életformaként mutatja be egy műsor,
 • továbbá az e témákkal kapcsolatos propagandatevékenység, melyek célja ezen ideológiák, nézetek terjesztése, a kiskorúak érzelmi befolyásolása, a kommunikáció eszközeivel történő meggyőzése.

A gyengédséget kifejező általános gesztusok, mint a puszi, ölelés, kézen fogva sétálás, csók ábrázolása nem problémás, feltéve, ha azok bemutatása nem öncélú, nem a tartalom központi meghatározó eleme, nem képezi az adott műsorszám fő témáját, nem jelenik meg hangsúlyosan, hanem egyértelműen a gyengédség, a szeretet, az összetartozás vagy adott esetben az együttérzés szemléltetésére irányul.

Lássuk, melyek azok a filmek és sorozatok, amelyek a Médiatanács szerint a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a részletező bemutatására vagy adott esetben annak népszerűsítésére irányulnak – akad köztük Oscar-díjas alkotás is:

 • Adéle élete (2013 - Arany Pálma-díj),
 • A fiúk a klubból,
 • Ez bűn,
 • Mindent anyámról (rendezte: Pedro Almodóvar, 2000 - Oscar-díj, Golden Globe díj, legjobb idegen nyelvű rendezés),
 • X generáció,
 • Szólíts a neveden,
 • L (The L Word),
 • Lip Service, Shameless – Szégyentelenek,
 • Skin I live in (rendezte: Pedro Almodóvar, 2012 - BAFTA-díj, a legjobb nem angol nyelvű film)

Néhány napja írtunk róla, hogy a Médiatanács nem indított eljárást az azóta véget ért Barátok közt egyik júliusi részében elcsattant leszbikus csókjelent miatt, mert az nem képezte a műsorszám lényegi elemét.

(Borítókép: A 23. Budapest Pride felvonulás a fővárosi Városligeti fasorban 2018. július 7-én. Fotó: Mónus Márton / MTI) • Hírek
 • Hírek