Vidnyánszky Attila Robert Wilsonnak: Magyarországon van véleményszabadság, nyugaton meg...

KARM7547
2021.09.18. 18:14 Módosítva: 2021.09.18. 18:23
A neves amerikai rendező szerint antidemokratikus támadás volt a felsőoktatási intézmény autonómiája ellen a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tavalyi modellváltása. Robert Wilson Oeidipus című előadását kétszer adják elő a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM – Madách Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Amerikai kollégája ma délelőtt nyilvánosságra hozott levelére már délután válaszolt a magyar rendező.

Mint erről az Index is beszámolt, Robert Wilson produkciója részt vesz Vidnyánszky Attila nemzetközi színházi fesztiválján, de ő maga nem jött el Budapestre, és lemondott gázsija feléről is a Freeszfe Egyesület javára. A hvg.hu portálhoz eljuttatott közleményében döntését a következőképp indokolta: „sajnálattal és fájdalommal figyeltem, hogy Magyarország jelenlegi kormánya hogyan korlátozza a művészi kifejezés és az oktatás szabadságát.”

Vidnyánszky Attila a Mandiner szerkesztőségének küldte el válaszát. Ebben köszönetet mond a Robert Wilson rendezésében színre kerülő előadás nyújtotta élményért, majd hangsúlyozza, hogy a 2014-ben általa alapított MITEM révén is nyitottabb és befogadóbb lett a magyar színházi élet. Sajnálja, hogy Robert Wilson nem hallgatta meg az ő érveiket, gondolataikat, és rámutat, hogy a rendező levelének közzététele bizonyítja, hogy

Magyarországon Ön szabadon elmondhatja a véleményét.

Attól azonban tart, hogy az ő érvei nem jelennek meg ugyanilyen szabadon Párizsban vagy Berlinben. Ezután hangsúlyozza, hogy a rendezőt mindössze egyszer hívták meg Magyarországra az SZFE korábbi vezetői, ám a jelenlegi kormány alatt ez már a második alkalom.

A magyar kormány védelmében szót ejt a rendezőnek felajánlott jelenlegi gázsi nagyságrendjéről is, illetve arról, hogy saját fizetését jótékony célra ajánlotta fel.

A MITEM-et az Ön által kritikával illetett magyar kormány támogatja (az adófizetők pénzéből), és ebből a MITEM fennállásának kimagaslóan legnagyobb gázsiját fizettük ki az Ön nevével fémjelezett produkciónak, így nyilván személyesen Önnek is, mint rendezői gázsit. Ön a szabad belátása szerint ajánlotta fel a gázsija felét egy Ön által fontosnak tartott célra. Én egy egyetemi fizetésemet a járvány miatt árván maradt gyerekeket segítő alapítványnak utaltam át.

Vidnyánszky Attila végül személyes eszmecserére invitálja amerikai kollégáját.

(Borítókép: Vidnyánszky Attila. Fotó: Karip Tímea / Index)  • Tippek
  • Hírek