Közönségdíjas lett a Külön falka Miskolcon

2021.09.20. 18:14

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat A szerencse és a képzelet kereke című munkájáért a japán Ryûsuke Hamaguchi nyerte, a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat pedig a görög Christos Nikou rendező Almák című alkotásának ítélte a zsűri. A közönségdíjat Kis Hajni Külön falkája kapta, amit a nézők vastapssal fogadtak a zárógálán.

Ha mérnénk a tapsok hosszát mint Cannes-ban, Miskolcon talán ez volt az eddigi leghosszabb 

– hangsúlyozta Csákvári Géza a vetítés után a színpadon, miközben felkonferálta a film alkotóit. 

A szervezők számára idén a legnagyobb öröm az volt, hogy egy év kényszerszünet után a közönség visszatért a fesztiválra 

emelte ki a díjkiosztón Bíró Tibor fesztiváligazgató.

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy immár tizenhetedik éve Miskolcon rendezik meg a CineFestet, amely ezalatt Magyarország legjelentősebb nemzetközi fesztiváljává vált. Mint mondta:

A borsodi megyeszékhely sokat köszönhet a CineFestnek: a fesztivál szerte a világban viszi, terjeszti Miskolc és az idén 120 éves magyar film jó hírét.

 A fesztivál díjazottjai: 

Pressburger Imre-díj, a CineFest fődíja
A szerencse és a képzelet kereke (japán)
Rendező: Ryûsuke Hamaguchi 

Részlet a zsűri indoklásából:
„A díjat egy olyan film nyerte, ami lenyűgözött minket varázslatosságával, játékosságával és azzal ahogyan a maga alázatos, gyönyörű, intelligens és finom módján megmutatja milyenek a nők”

Zukor Adolf-díj, a CineFest nagydíja
Almák (görög-lengyel-szlovén)
Rendező: Christos Nikou

Részlet a zsűri indoklásából:
„A zsűri nagyra értékelte a film különleges látásmódját, amiben keveredik a fekete humor és a létkérdéseket feszegető filozófiai mélység. Christis Nikou ígértes tehetség, aki egyszerre képes gondolatokat ébreszteni és álomszerű atmoszférát teremteni.”

Közönségdíj
Külön falka (magyar)
Rendező:  Kis Hajni

CineDocs kategória díja
Kertrendezés (grúz-svájci-német)
Rendező: Salomé Jashi

Részlet a zsűri indoklásából:
„Lírai alkotás korunk társadalmáról, melynek annyi rétege és olvasata van, hogy mindenki megtalálja benne a hozzá legközelebb állót. A film egyszerre szól emlékekről, kapzsiságról és a természetről, és mindezt egy sokkal nagyobb ívű narratívába szövi bele. Csendes film, ami meglepően hangosan kiált.”

Legjobb rövidfilm
Dustin (francia)
Rendező: Naïla Guiguet

Részlet a zsűri indoklásából:
„Nagyon fontos történet személyes szabadságról és az elfogadás iránti vágyról. Gyönyörűen összerakott, lenyűgöző alkotás, olyan film, ami nem ítélkezik. Mindannyian tanulhatunk a rendező nyitottságából.”

CineNewWave kategória díja
Pá, kis panelom! (magyar)
Rendező: Darabos Éva

Részlet a zsűri indoklásából:
„Egy evidenciának hitt hely és a mindennapi tapasztalatok sajátos, szemet felnyitó olvasata. A rendező szürreális karaktereken keresztül mutatja meg annak a helynek a szívmelengető árnyalatait, amit épp elhagyni készül.”

Dargay Attila-díj a magyar animáció ifjú tehetsége részére
Pá, kis panelom! (magyar)
Rendező: Darabos Éva

Részlet a zsűri indoklásából:
„Darabos Éva bájos, ötletes, néha szürreális filmjein látszik, hogy alkotója rendkívüli fantáziával bír. Biztos kézzel kezd filmjei megvalósításához és az eredmény mindig egy egyedi látásmódú alkotás.”

CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja
Én vagyok a te embered (német)
Rendező: Maria Schrader

Részlet a zsűri indoklásából:
„Az emberi kapcsolatok nyilvánvaló kiüresedésének vígjátéki elemekkel való bemutatása révén az Én vagyok a te embered című 105 perces német film a nagyközönség számára vonzó, könnyen emészthetőnek tűnő, szórakoztató, üde, mégis elgondolkodtató, érzékenyítő film lehet az európai és tengeren túli művészmozikban.”

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja
Almák (görög-lengyel-szlovén)
Rendező: Christos Nikou

Részlet a zsűri indoklásából:
„Az Almák című film olyan helyzetet dolgoz fel, ami sok szempontból rárímel a mai, nehézségekkel teli járványkorszakra. Megoldást kínál a veszteségek kezelésre és az élet értelmének újbóli felfedezésére.

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a nagyjátékfilm kategóriában
A szent lélek (spanyol-francia-török)
Rendező: Chema García Ibarra

Részlet a zsűri indoklásából:
„A nyertes film olyan kortárs problémákra hívja fel a figyelmet, mint az összeesküvéselméletek terjedése és az agymosás, a gyermekek elleni erőszak és az emberkereskedelem. Mindezek művészi megjelenítéséhez a rendező egyedi humort alkalmaz, mely hozzásegíti a nézőket, hogy együtt érezzenek a hősökkel.”

FIPRESCI zsűri díja a CineNewWave kategóriában
Srác a hídon (magyar)
Rendező: Amanda Costa de Sousa

Részlet a zsűri indoklásából:
„A nyertes film korunk olyan fontos, kihívást jelentő problémáira mutat rá, mint hogy hogyan álljunk ki magunkért és másokért. Teszi mindezt rendkívül hatékonyan mind a filmi kifejezésmódot, mind a rövid játékidő kihasználását tekintve.”