Szolnokon láthatja először a magyar közönség Mundruczó Kornél Evolúció filmjét

2021.09.22. 17:36 Módosítva: 2021.09.22. 18:56
Október 12-én indul a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF), ahol tíz európai nagyjátékfilm versenyez a legjobb látványtervezőnek járó díjért. A fesztiválon tarják meg Mundurczó Kornél Evolúció filmjének hazai premierjét, és bemutatnak egy itthon még nem vetített Roberto Benigni filmet is.

Az Oscar-díjas magyar származású látványtervező nevét viselő szolnoki filmfesztivál európai versenyfilmekből álló programjában szerepel egy 1920-ban játszódó, a Monarchia szétesése utáni Bécset bemutató sötét thriller. A Hátország az Oscar-díjas osztrák forgatókönyvíró-rendező, Stefan Ruzowitzkylegújabb filmje – olvasható a fesztivál közleményében.

Nyomasztó légkörű, intenzív színvilágú angol horrorfilm is versenybe száll a legjobb látványtervezőnek járó díjért. Edgar Wright zsánerfilmje, az Utolsó éjszaka a Soho-banegy fiatal lány és egy rejtélyes figura hallucinációkkal teli utazásáról szól a 60-as évek Londonjában.

Mundruczó Kornél Evolúció című filmjének a világpremierje Cannes-ban volt, a filmet itthon először Szolnokon láthatja a nagyközönség.

Komor Pinokkió-feldolgozás is versenyben van a legjobb látványtervezés díjáért. Az életre kelt fabábú kalandjaiból Matteo Garrone rendező készítette el sötét, felnőtteknek szánt adaptációját. A film 2020-ban debütált a Berlini Filmfesztiválon, hazánkban eddig még nem mutatták be. A bábukészítő Gepettót az Oscar-díjas Roberto Benigni alakítja.

Alech Majewski Istenek völgye című sci-fi drámája egy milliárdos és a Navajo közösség harcát tárja elénk, szembe állítva az ősi hagyományokat és a vallást a modern kor anyagias felfogásával. A főszerepet a kétszeres Oscar-díjas John Malkovich játssza.

A Máriafordulás az elsőfilmes Daria Woszek lengyel rendezőnő fekete komédiája. A szintén elsőfilmes német Michael Venus Rémálom című filmjében a horrort kapcsolja össze a haza és a család fogalmaival.