16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

151 sajtófotó várja mától a World Press Photo látogatóit

2021.09.23. 17:11

Megnyílt a World Press Photo (WPP) kiállítás csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol 151 sajtófotót láthat idén is a közönség – írja az MTI.

A kiállítás felvételeit nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315 fotóriporterének 74 470 fotójából, a tavalyi év témái között nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-járvány, amely az összes kategóriában megjelent

– mondta Révész Tamás, a kiállítás szervezője, aki kiemelte: az elmúlt évben, miközben az emberiség globális együttműködéssel igyekezett leküzdeni a járványt, a fotóriporterek a pandémia mellett regionális konfliktusokról, szociális problémákról, természeti szépségekről, környezetvédelemről és sporteseményekről is tudósítottak. A válogatásban az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktusról vagy a bejrúti robbanásokról is láthatók képek.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hozzátette: hagyományosan egy kísérő kiállítás is kapcsolódik a nemzetközi tárlathoz, idén a Szebeni Műhely Lát-lelet című jubileumi kiállításán tizenöt magyar fotóművész mutatkozik be saját témában készített fotókkal.

A magyar fotográfia hasonló színvonalon tevékenykedik, működik, mint a nemzetközi élmezőny

– hangsúlyozta L. Simon László, kiemelve: a magyar fotográfia a kezdetektől mind a mai napig Európa és a világ élvonalába tartozik.

A  World Press Photo kiállítása három fő tematika köré csoportosul, ezeken belül különböző kategóriákban láthatók a képek. Az egyik lefontosabb téma a Covid–19 okozta válság, amely mindegyik kategóriában megjelenik: a sportban, a környezet és természet bemutatásában is. Nagy számban láthatók a kiállításon a társadalmi tüntetések és az évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kapó éghajlati válság is.

– mondta Martha Echevarria, a WPP kurátora, aki kifejtette: a tavalyi évben a nemzetközi szervezetnek is meg kellett küzdenie a világjárvánnyal, a korábbi évekhez képest kevesebb kiállítást rendeztek. Azt megelőzően mintegy 110 városban voltak jelen, a járvány következtében 2019-ben és 2020-ban csak 60 helyszínen, idén reményeik szerint 80-90 városban mutatkozhat be a kiállítás.

Az első World Press Photo nemzetközi versenyt holland fotósok szervezték 1955-ben. Azóta a pályázat a világ fotósainak legrangosabb versengésévé vált, amelynek kiállítását évente körülbelül 4 millióan nézik meg.  • Hírek
  • Hírek