Enyedi Ildikó kapta a legjobb rendező díját Otrantóban

2021.09.28. 16:04
Két magyar alkotót is díjaztak az olaszországi Otrantói Filmfesztiválon. Enyedi Ildikó A feleségem történetével a legjobb rendező díját kapta, Tóth Widamon Máté pedig a legjobb operatőr lett az Édennel.

Enyedi Ildikó legutóbbi filmje, A feleségem története Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regénye alapján készült. A dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes, önmarcangoló figuráján keresztül elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, ahogy mindig kifut kezeink közül.

A Németországban, Magyarországon és Máltán nemzetközi stábbal forgatott nagyszabású mozi főszereplője Gijs Naber holland színész és a világhírű Léa Seydoux francia színésznő, akit a nemzetközi közönség leginkább az Adèle élete című filmből ismert meg.

A magyar-német-olasz-francia koprodukcióban készült alkotás a cannes-i és torontói fesztiválpremiereket követően már látható a hazai mozikban.

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült. Különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. A film akaratán kívül dermesztő pontossággal vetítette előre a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat.

Az Éden mozgatórugója a Figyelem. Ez a figyelem gyógyító erejű, alapja pedig a szeretet, mert szeretni csak azt tudjuk, akire figyelünk, akit meg akarunk ismerni. Úgy éreztem, hogy az operatőri munkának is ezt az érzékeny figyelmet kell reprezentálnia. Ebben a folyamatban a kamera szinte észrevétlen kell hogy maradjon, egyfajta kívülálló entitásként a legnagyobb tisztelettel és szentséggel kell, hogy figyelje a szereplők minden rezzenését

– nyilatkozta korábban a film operatőre, Tóth Widamon Máté munkájával kapcsolatban.