A sorozatokról tartanak konferenciát Budapesten

DMARC20210913028
2021.09.29. 13:58
Budapest Process címmel az európai sorozatok finanszírozásának jövőjéről tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten.

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint a szakmai rendezvény esettanulmányai olyan nagy költségvetésű koprodukciós sorozatok lesznek, mint a The Pleasure Principle című lengyel-cseh-ukrán krimisorozat vagy a spanyol-német Ana. A mintegy hatvan élvonalbeli filmes, köztük magyarok, az európai filmipart meghatározó finanszírozók képviselői, többek között a francia CNC, a német ZDF és a spanyol RTVE munkatársai osztják meg tapasztalataikat és terveiket a tévésorozatok finanszírozásáról és forgalmazásáról.

Az NFI közlése szerint a magyar mozgóképtámogatási rendszer jelentős újdonságaként az NFI tavaly tavasszal hirdette meg a televíziósorozatok támogatási pályázatát. Jelenleg 18 sorozattervet fejlesztenek az alkotók, a Hunyadi és az Aranybulla sorozatok gyártása hamarosan el is kezdődik.

A koprodukcióban való gondolkodás új távlatokat nyit meg a magyar filmipar szereplői számára mind a finanszírozás, mind a forgalmazás terén

− idézi a tájékoztató Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost. Káel  Csaba kiemelte:

Meglepően izgalmas sorozattervek fejlesztése van folyamatban Magyarországon, megvalósításuk sikeréhez lényegi hozzájárulás lehet a külföldi partnerek beszállása.

Egy nemzetközi összefogás segíthet abban, hogy a sorozatok az európai piacon is megjelenhessenek magyar témájú tartalmakkal, nemzeti szinten ugyanis szinte lehetetlen felvenni a versenyt a nagy szolgáltatókkal.

A nemzetközi konferencia az Eurimages, az NFI és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös szervezésében az Európa Tanács magyar elnökségi programja részeként valósul meg.

(Borítókép: Káel Csaba 2021. szeptember 13-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)