Felavatták Kossuth Lajos-szobrát Buffalóban

2021.10.03. 07:05 Módosítva: 2021.10.03. 07:05

Az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok századik évfordulója, illetve a közelgő október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából ünnepélyes keretek között felavatták Kossuth Lajos mellszobrát a New York állambeli Buffalóban. Pásztor István, Magyarország New York-i főkonzulja, B. Nagy Péter, a magyar diaszpóráért felelős különmegbízott konzul, Forgách Péter, Magyarország buffalói tiszteletbeli konzulja, továbbá James J. Maher, a Niagara Egyetem rektora közösen avatták fel az alkotást. Magyarország New York-i Főkonzulátusának tájékoztatása szerint a Niagara Egyetem központi épülete mellett elhelyezett szobor egyrészt Kossuth Lajos 1852. május 22-én, a Niagara vízesésnél tett látogatásának állít emléket, másrészt a 19-20. században az Amerikai Egyesült Államokba emigrált magyarok előtt tiszteleg, közölte a távirati iroda.

Mint írják, Kossuth Lajos volt a második személyiség az amerikai történelemben, aki kiérdemelte „a nemzet vendége” címet.

„Erőfeszítései, amelyekkel próbálta életben tartani a magyar szabadságharc eszméit, nagy hatással voltak az amerikai nemzetre is. Számos amerikai elnök, köztük Abraham Lincoln és John F. Kennedy is több alkalommal idézett tőle” – áll a közleményben.

Kapcsolódó

Kossuth Lajos valóságos sztár lett Amerikában

A szabadságharcos érkezése olyan hangulatot idézett elő a keleti parton, amit a lapok egyszerűen csak „őrületként” aposztrofáltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósult szobor avatásán B. Nagy Péter azt mondta: „a szoborállítás kapcsán soha nem látott – államokat átívelő – összefogás valósult meg a helyi magyar közösségen belül”. James J. Mahernek Áder János köztársasági elnök a magyar-amerikai oktatási, illetve kulturális kapcsolatok fejlesztése, valamint a buffalói magyarság identitásának és kultúrájának megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta. Az elismerést Pásztor István főkonzul adta át a Niagara Egyetem rektorának.