Betört a színházba a budapesti tömegközlekedés

1626991326-3684-100252021-08-18
2021.10.03. 22:35
A nyáron a Városmajorban bemutatott produkció, a Budapest, te! most méltó helyére, a Belvárosi Színházba költözött. Mindazoknak, akik színházi élményként szeretnék átélni a mindennapi budapesti horrort.

Ha mindennapos forgalmi dugóba keveredik, a haja hullik már a metrópótlótól és a cirkuszba illő közönségétől, ha nem kíváncsi Ká Karesz mobilba üvöltött, irritáló üzemmódban előadott magánéletére, Gó Géza szaftos verbalitású dühkitörésére, Mari néni inkább takargatni való testrészeinek intim terébe furakodására és egyéb városi merényletekre, akkor nem ön lesz az ideális nézője az Orlai Produkció legfrissebb, Pelsőczy Réka által rendezett zenés színházi bemutatójának, mely mindannyiunk frusztrációélményére épít és apellál.

Kérdés, ebből épp mennyi az aznap este színházba hozott; ha nem túl sok, tudjuk élvezni az előadást, ha viszont már telítődtünk, az idegek kisimítása nem feltétlenül garantált. (Autós nézőink azért előnyben vannak.)

Az előadás ezt azért pontosan tudja, nem véletlen, hogy a cím nem a Budapest, te csodás, hanem pusztán a Budapest, te! címet viseli, helyettesítse be a folytatást ki-ki ízlése szerint, és zene- meg szövegdarabokból próbál összerakni egy egész estés modern Budapest-revüt, melyben az átélt élmények túlságosan gyakran megélt mivoltát mindenképp kompenzálja Nagy Dániel Viktor jelenléte és játéka, bizonyos zenék és az a sok kulturális és zenei utalás, szöveg, mely itt lüktet, visszhangzik a pesti flaszteren generációktól függetlenül és rajtuk átívelve.

A BKV Károly körúti forgószínpadán a megfáradt anya, az ideges ellenőr, a kikezdhetetlen budai úrinő, az idegbeteg tragika és számos más egyszeri és megismételhetetlen, mégis az unalomig ismert budapesti figura utazik velünk,

nézőkkel, akik boldogok vagyunk, ha ráismerünk egy-egy slágerre, korabeli kupléra a „Tájékoztatjuk kedves utasainkat” kezdetű vagy a „Kőbánya-Kispest, végállomás” vezényszavak és szolgálati közlemények mantraszerűen ismételt özönében.

Útitársaink Nagy Dániel Viktor, Járó Zsuzsa, Péter Kata, Radnay Csilla, Wagner-Puskás Péter, Börcsök Olivér, Takács Zalán és Gombó Viola Lotti, illetve a szövegek szerzői között is akadnak nevek: Maros András, Nádasdy Ádám, Háy János, Erdős Virág, Szabó Győző és a 100 szóban Budapest szerzői. Mert Budapesttel kapcsolatban mindenkinek van egy története. Vagy kettő, vagy száz.

Kérjük önöket, kapaszkodjanak, és a hagymaevést hagyják utazás utánra.

(Borítókép: Orlai Produkció)