Az egri polgármester szerint aljas hazugságokat állít a színigazgató

DNAND20180727067 (1)
2021.10.08. 15:04
Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója tiltakozása ellenére is Kelemen Csaba nevét viseli majd az egri Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpada. Mirkóczki Ádám polgármester az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével szeretné lemondatni Blaskót.

Az egri közgyűlés csütörtökön megszavazta, hogy mégis a tavaly elhunyt egri színész, Kelemen Csaba nevét viselje a Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpada – mindezt azután, hogy Blaskó Balázs, az egri színház igazgatója elutasította a stúdiószínpad átnevezését. Tiltakozását azzal indokolta, hogy szerinte Kelemen Csaba veszélyeztette kollégáit, mert eltitkolta betegségét, és koronavírusosan járt be dolgozni. Mivel a városban közszeretetnek örvendő színész meghalt a vírusfertőzés szövődményeiben, eddig kegyeleti okokból nem mondta el, miért ellenzi, hogy róla nevezzenek el termet a színházban.

Az Index megkérdezte Mirkóczki Ádámot, a város polgármesterét, továbbra is úgy gondolja-e, hogy Blaskó alkalmatlanná vált a színház irányítására. A városvezető közölte, aljas hazugságnak tartja Blaskó verzióját, és megerősítette, hogy ragaszkodik a színigazgató leváltásához.

Szerdán meghallgattam a hétfői bizottságin született hangfelvételt, és még most sem múlt el a döbbenetem. Egy vadidegentől sem tűrném, hogy a képviselő-testület százszázalékos támogatásával posztumusz díszpolgárrá választott Kelemen Csabáról így beszéljen. Pláne nem Heves megye legnagyobb kulturális intézményének igazgatója, akinek feladata a kultúra közvetítése, a műveltetés. Azt állítani, hogy Kelemen Csaba, aki nem mellesleg harminc évig volt a színház megbecsült tagja, covidosan ment be próbálni, bizonyíthatatlan, és így aljas hazugság is. A hozzám eljutott információk szerint a színész maga kérvényezte tavaly október elején, hogy mentesítsék a próbák alól, mivel nem érezte jól magát, és állítólag ezt éppen Blaskó tagadta meg. Kelemen Csaba első pozitív tesztje pedig október közepén jött meg. Blaskó Balázstól azt vártam, hogy a csütörtöki közgyűlésen megköveti Kelemen Csaba özvegyét, családtagjait, a várostól pedig bocsánatot kér, ehhez képest csak megerősítette a hétfőn elhangzottakat, ezzel olyan morális ingoványba süllyedt, amiből nehezen van kiút

– sorolta döntésének okait a polgármester.

A teljes kép megértéséhez fontos háttér-információ, hogy 2020-ban az egri közgyűlés Szőcs Artúrt választotta a színházigazgatói posztra, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem támogatta ezt a döntést. Olyannyira, hogy a polgármester szerint ultimátumot adtak: ha nem Blaskó Balázs lesz az igazgató, a színháznak vissza kell fizetnie az Emmi háromszázmilliós támogatását. Mirkóczki Ádám úgy látta, hogy ekkora érvágást nem bírna ki a város költségvetése, ezért a frakció megkérdezésével visszavonta Szőcs kinevezését, és Blaskó Balázs lett az egri teátrum direktora.

Arról is kérdeztük Mirkóczki Ádámot, hogy Blaskó kinevezésének körülményei mennyire befolyásolták szakmai kapcsolatukat az elmúlt hónapokban.

Ez kényszerhelyzet volt, felelősséggel a város költségvetése iránt. Ezek után én ezt a témát elengedtem. Nem jártam Blaskó nyakára, nem foglalkoztam személyi kérdéssel, az ő megítélésével, csak biztosítottuk azokat a feltételeket a színháznak, ami a kötelességünk

– felelte az egri polgármester.

A városvezető és a direktor között csaknem egy évig tartó fegyverszünet idén október 4-én ért véget. A harc azon a bizottsági ülésen kezdődött újra, ahol az egyik napirendi pont arról szólt, hogy a Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpada ezentúl Kelemen Csaba nevét viselje.

A javaslat indokoltnak tűnik, hiszen Kelemen Csaba három évtizeden keresztül volt a teátrum megbecsült tagja, a nyári játékok elengedhetetlen szereplője, az egriek szemében ő testesítette meg Dobó Istvánt. Az egriek szerették, tisztelték a művészt, meggyászolták, amikor tavaly meghalt a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. A színészt azóta Eger városa posztumusz díszpolgárává is megválasztották.

Megkerestük Blaskó Balázst, többek között azzal a kérdéssel, milyen tényekre alapozza állítását, miszerint Kelemen Csaba pozitív Covid-teszt birtokában próbált a színházban, illetve a színész valóban kérelmezte-e felmentését a próbák alól betegségre hivatkozva, ám a színház válaszul csak az október 6-i közleményt küldte el szerkesztőségünknek.

A közgyűlés október 7-én tizenhárom igen, nulla nem és két tartózkodás mellett megszavazta, hogy a stúdiószínpadot Kelemen Csabáról nevezzék el. Az egri polgármester kifejtette, az elmúlt napok eseményeiből azt a következtetést vonta le, hogy Blaskó Balázs nem alkalmas az egyik legjelentősebb egri kulturális intézmény vezetői pozíciójára. Eltökélt szándékát jelzi, hogy az Emmihez, pontosabban Fekete Péterhez, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárához fordul.

A felelősség innentől kezdve az Emmi kezében van. A közleményem előtt felhívtam Fekete Pétert, és jeleztem, hogy amint rendelkezésemre áll a hanganyag és a hitelesített jegyzőkönyv azzal a javaslatommal, hogy Blaskó Balázst mentsük föl, el is küldöm számára

– mondta a várospolitikus.

(Borítókép: Mirkóczki Ádám 2018. július 27-én. Fotó: Veres Nándor / MTI)