Felhívták, hogy Nobel-díjat nyert, azt hitte, telefonos átverésről van szó

2021.10.08. 12:34

Mint megírtuk, Abdulrazak Gurnah tanzániai brit író kapta idén az irodalmi Nobel-díjat. A BBC szerint ezt először még ő maga se akarta elhinni. 

Az már tegnap kiderült, hogy az író a saját konyhájában volt, amikor felhívták a hírrel, most azonban a részleteket is elárulták. Eszerint az író azt hitte, hogy telefonos átverésről van szó. 

BBC-től Ros Atkins kereste fel őt, miközben épp egy csésze teát készített magának. Gurnah annyira nem akarta elhinni neki a hírt, hogy azt mondta neki, hagyja őt békén és majdnem lerakta a telefont.

Végül aztán sikerült meggyőzni az írót, hogy tényleg ő kapta a díjat és ezután sikerült megszólaltatni őt. Abdulrazak Gurnah úgy fogalmazott, úgy érzi, hogy a díj által olyan témákra, mint a menekültválság vagy a kolonializmus – amelyek gyakran visszatérnek műveiben – nagyobb figyelmet kaphatnak.

Ezek olyan dolgok, amelyek a mindennapi életünk részei. Emberek sebesülnek és halnak meg világszerte és meg kell próbálnunk a lehető legjobban kezelni a problémákat

– fogalmazott, hozzátéve, úgy érzi, hogy a világban manapság sokkal több az erőszak, mint az 1960-as években volt és ebből adódóan a biztonságos országok óhatatlanul is vonzzák az embereket. Ennek következtében pedig ezeken az államokon sokkal nagyobb a nyomás.