Tom Waits, Sting és Leonard Cohen után Molnár Áron is díjat kapott

2021.10.10. 21:01
Molnár Áron színész-aktivista, a noÁr mozgalom alapítója kapta idén a szólásszabadságért küzdő dalszerzők egyik legjelentősebb nemzetközi díját.

Az 1970-es évek elején alapított Premio Tenco a dalszerzésnek szentelt legjelentősebb fesztivál Európában. A díjazott művészek között van többek között Tom Waits, Leonard Cohen, Laurie Anderson, Silvio Rodríguez, Gilberto Gil, Nick Cave, Fabrizio De Andrè, Bulat Okudžava, Mercedes Sosa és Sting is.

Tavaly a Premio Tenco úgy döntött, hogy új díjat alapít, amelyet a Yorum csoport emlékének szentel. A csoport három tagja hosszú éhségsztrájk után halt meg az Erdogan-féle törökországi cenzúra és elnyomás elleni tiltakozásul. A díj célja, hogy elismerje azt a sok művészt világszerte, akik zenéjükkel és művészetükkel a szólásszabadság és az emberi jogok védelmében küzdenek. 2020-ban a Yorum-díjat Ramy Essam egyiptomi énekes-dalszerző és zenész, a 2011-es forradalom hangja, az al-Szíszi rezsim elnyomásának száműzetésből éneklője kapta.

A fenti lista most egy magyar névvel bővül, méghozzá Molnár Áronéval és az általa alapított noÁr mozgalommal. Bár a színész nevével az elmúlt időszakban azért volt tele a sajtó, mert ő alakította a Toxikoma című magyar filmben Szabó Győző karakterét, saját maga helyett általában aktivista tevékenységeinek szentel nagyobb reflektorfényt.

Többször szót emelt az abúzus és zaklatás ellen, nyilvánosan beszélt saját tapasztalatairól, amelyeket a Vígszínházban élt át Eszenyi Enikő igazgatósága alatt, vagy épp olyan történésekről, amit fiatal színészként normálisnak vélt, de mai fejével már úgy látja, hogy kimerítették a szexuális zaklatás fogalmát. A párbeszéd fontossága mellett érvelve legutóbb Vidnyánszky Attilát hívta nyilvános vitára, és bár a Nemzeti Színház igazgatója elhárította ezt a lehetőséget, talán egyszer mégis összeülnek, hiszen egészen különbözően látják az itthoni színházi életet, így érveik egymásnak ütköztetése építő esemény lehetne.

Molnár Áron részt vesz a Premio Tenco 2021-en, ahol a Yorum-díjat veheti át. A színész a san remói Ariston Színház színpadán lép fel október 23-án este, a fesztivál idei kiadásának záróestjén.