Erotika és feminizmus egy amerikai fotográfus nő tálalásában

2021.10.12. 20:34

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében évente megvalósuló Fotóhónap a magyar fotókultúra legátfogóbb és leggazdagabb rendezvénysorozata. A fesztivál fő kiállításán, a Mai Manó Házban ezúttal is egy ikonikus fotográfus munkái kerülnek a közönség elé: a Fekete fény című tárlaton Margaret Watkins 120 fényképe látható, amelyeket 1914 és 1939 között készített.

A kanadai származású Margaret Watkinst (1884–1969) a reklámfényképezés egyik megújítójaként tartják számon. Igazi lázadó volt, a hagyományok elutasítója. Olyan korban futott be sikeres karriert, amikor a nők jobbára otthon maradtak. Művészetében és írásaiban visszatérő elem az erotika és a feminizmus.

A mostani kiállításon megfigyelhetőek a két világháború közötti festői és modernista fotótörténeti műfajok átmenetei, portrék és tájképek, modern csendéletek és utcai jelenetek, reklámok és iparművészeti munkák egyaránt találhatók a képek között. 

Ezzel a bemutatóval együtt idén mintegy 35 tárlatot és számos kísérőeseményt kínál a Fotóhónap. A kiállítások mellett országszerte tárlatvezetések és szakmai előadások töltik meg az október közepétől november végéig tartó időszakot.