Ipari területen született összművészeti játszótér

DSC6624
2021.10.15. 16:13
Elmentünk az Eiffel Műhelyház kulisszajárására, amit hivatalosan október 25-én adnak át. Fotók.

Hétéves tervezés, pipa. Két és fél éves próbaüzem, pipa. Tíz nap múlva, pedig a hivatalos nyitás mellé is pipát tehetünk, ugyanis – bár az eredeti tervek szerint 2017-re ígérték, majd még a koronavírus-járvány is csúsztatott rajta –, de október 25-én átadják az Eiffel Műhelyházat.

Felhős eget szimuláló mennyezet, hatalmas gőzmozdony – eddig akár a Roxfort is lehetne, de a pucér vasszerkezet alatt az Eiffel Műhelyház termei rajzolódnak ki. Élő növényzettel és rikító neonszínekkel tették élővé az ipari enteriőrt, ami a Magyar Állami Operaház összművészeti játszótere lesz.

A látványpékség után szabadon egy látványvarrodát is kialakítottak, így hatalmas üvegfalon keresztül nézhetjük a jelmezesek, a vigyázzban álló próbababák és különböző anyagok birodalmát.

Az Opera műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja az opera- és balettelőadások mellett októbertől hétvégenként több új kamarasorozatot is indít gyermekek és felnőttek számára.

Az Eiffel-csarnokot nem Gustave Eiffel, hanem Feketeházy János tervezte. A nevét onnan kapta, hogy hasonló technológiával épült, mint az Eiffel-torony: ez is szegecselt acélelemekből áll össze. Monumentális épület, összesen 25 ezer négyzetméteren, vagyis nagyjából három és fél focipályányi felületen nyúlik el, erről korábban az Index bővebben is írt.

Az október 25-i Újjászületésnap című gálakoncerten többek közt Beethoven István király nyitányával, Lukács András Örvény című koreográfiájával, Puccini Bohémélet című operájának II. felvonásával és Kodály Budavári Te Deumával veszik birtokukba az Eiffel Műhelyházat az Opera művészei.

Az Eiffel Műhelyház az Opera kamaraszínházaként a kortárs operák, modern balettek, barokk művek, valamint műfaji határokat feszegető, kísérletező, fúziós és összművészeti előadások otthona kíván lenni.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)