Világsztárokkal indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2021.10.15. 17:43
Magyarország egyik legnagyobb múltú kamarazenekara kivételes hangversennyel készül október 25-re. Az est a Stradivari hangszerek szerelmeseinek duplán kedvez.

Október 25-én a Zeneakadémián több, világszinten is elismert előadóval lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Azonban az est igazi érdekessége az, hogy egyikőjük sem a jól megszokott szerepben lép majd színpadra.

A nagyszabású est több izgalmas fordulatot is ígér. Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője ezúttal nemcsak a műsor összeállításában vállalt szerepet, hanem a nyitóhangversenyen szólistaként is fellép. Baráti Kristóf, világhírű hazai hegedűművészünk pedig hangszerét félretéve, karmesterként jelenik meg a színpadon az esemény második felében.

Az est sztárvendégeként, az előző évadban kényszerből távol maradt Vadim Gluzmant hívta meg a zenekar. A nemzetközileg is elismert, neves hegedűművészt két különböző szerepben is megmutatja magát. Koncertmesterként végig színpadon lesz, és a szólójátékot igénylő Brahms-mű kivételével, az ő irányításával játssza a zenekar a teljes koncertet.

Vadim Gluzman ukrán származású izraeli előadóművész, akit a legkimagaslóbb kortárs hegedűművészek között tartanak számon világszerte. Tanulmányait hét évesen kezdte Rigában, majd a híres orosz mesternél, Zakhar Bronnál folytatta. Gluzman előadóművészetéről köztudott, hogy játékával képes új életet lehelni a XIX. és XX. században aranykorukat élő zenei hagyományokba. Jelenleg a Baltimore-i Peabody Konzervatórium rezidens művésze, valamint tanít az izraeli Keshet Eilon Nemzetközi Zeneközpontban is.

Hangszere hasonlóan kimagasló, mint virtuóz játéka: Auer Lipót, magyar származású hegedűművész, 1690-es, úgynevezett „Ex-Leopold Auer” Stradivari mesterhegedűjén játszik, amelyet a chicagói Stradivari-társaságtól kölcsönöz. A 331 éves hegedű nem mindennapi élményt ígér a koncertre látogatóknak.