Már az ország összes mozijában vetíthetik a Gyurcsány-filmet

2021.10.17. 16:47 Módosítva: 2021.10.18. 14:03

A multiplexek mellett az ország összes artmozija is vetítheti majd a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatását, valamint az utána kialakult politikai helyzetet és hangulatot feldolgozó politikai krimit, az Elkxrtuk című filmet – tájékoztatta szerkesztőségünket a Megafilm.

A közlemény szerint a film teljes mértékben megfelel a hazai művészfilmek kritériumainak a Nemzeti Filmiroda döntése alapján, ami azt jelenti, hogy a Kálomista Gábor–Helmeczy Dorottya producerpáros által jegyzett politikai krimi megkapta az artmozis besorolást, így nincs akadálya annak, hogy az ország összes mozijában – a multiplex és művészmozikban egyaránt – játszhassák október 21-től. 

A közleményben megjegyzik: korábban több fórumon is arról cikkeztek, hogy a filmet csak a Corvin mozi játssza majd a fővárosi artmozik közül. Hozzáteszik, hogy a Budapest Filmmel már korábban is zajlottak tárgyalások három másik moziról is, ahol játszanák, de olyan információk is napvilágot láttak, 

miszerint a multiplexek nem, vagy csak nagyon alacsony számmal vetítenék a produkciót.

A közlemény szerint a megtagadás indoka az volt, hogy „nem hordoz megfelelő művészeti értéket a film”, az Nemzeti Filmiroda azonban máshogy gondolta – teszik hozzá.

Kálomista Gábor producer az Indexnek adott interjújában korábban úgy fogalmazott: a filmjét politikai okokból próbálja ellehetetleníteni a Budapest Film. A szervezet és a Cinema City mozihálózat ezt az állítást cáfolta, és ígéretet tettek: ha sokan akarják megnézni a filmet, akkor többször vetítik majd.

A Corvin moziban később az elővétel első napján elfogytak a jegyek a film október 21-i premierjére, a Budapest Film ezért megduplázta az Elkxrtuk vetítéseit.

A filmmel kapcsolatban Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója azt írta, hogy az első magyar politikai thriller

belemélyeszti a fogát a magyar ellenzékbe.