Kovács Gábor producer: Mindenki foglaljon sok helyet az Elkxrtukra

2021.10.22. 16:54

Kovács Gábor, az Üvegtigris producere nem kedveli az általa egyértelműen kormánypártinak tartott Kálomista Gábort. Az Elkxrtuk című film finanszírozásával kapcsolatban is meg van győződve arról, hogy közpénzből készített kurzusfilmet a Megafilm. Ennek a véleményének többször, több helyen, köztük az Indexen is hangot adott. Most saját közösségi oldalára írt néhány keresetlen mondatot a filmmel kapcsolatban. A bejegyzésben, amely beszélgetésünk után elérhetetlenné vált, az alábbiakat közölte: 

Semmiképpen nem a magyar mozisok büszke napja a csütörtök, főleg nem a művészmoziké (a médiahatóság „art” * besorolása gondolom, senkit nem lep meg. Esetleg már a Mély torkon is érdemes gondolkodniuk.)

Ugyanazok a mozik adnak teret a közpénzből forgatott Elkxrtuk című Fidesz-kampányfilmnek, mint a Feleségem története, az Eltörölni Frankot, Toxikoma, Külön falka, Természetes fény...

Itt valakik vagy eltévesztették a mozi kulturális/szórakoztató szerepét, vagy erős hányingerrel hoztak kényszerű döntést. Én továbbra is javaslom, hogy mindenki nagyon sok helyet FOGLALJON le... Az „alkotó”stábnak (nem a technikainak, ők ebből élnek) meg külön köszönet egy szakma lejáratásáért, és még ki is röhögtetik magukat a hétvége óta okafogyott kampányukkal *

 Az indulatoktól sem mentes posztban tehát arra buzdít mindenkit, köztük nyilván azokat is, akik osztják a véleményét a filmmel kapcsolatban, hogy: 

mindenki nagyon sok helyet FOGLALJON le… 

Kálomista Gábor szerint az első vetítési napon több moziban is üresen maradt a székek harminc–ötven százaléka, holott minden jegyet lefoglaltak előre.

– Ez még Kovács Gábor mércéjével is elfogadhatatlan húzás. Ez lehet a megfelelő pillanat arra, hogy összefogjon a maradék épelméjű filmkészítő politikai állásfoglalástól függetlenül. Az összes magyar filmes nevében kell elítélni az ilyen mélységes aljasságot, és kiközösíteni azt, aki elkövette – válaszolta az Index kérdésére a producer. 

Kovács Gábor nem tagadja, hogy közösségi oldalán is hangot adott a Megafilm legutóbbi produkciójával kapcsolatos ellenérzéseinek. A bejegyzéssel kapcsolatban azonban pontosított:

Azt nem mondtam, hogy ne vegyék át, azt mondtam, hogy foglaljanak jegyet. 

Kérdésünkre, hogy miért tartotta fontosnak erre buzdítani közösségi oldala olvasóit, tömören azt válaszolta: azért, hogy be tudjanak jutni. Nehogy lemaradjanak a filmről. Majd hozzátette: drukkolunk neki. 

Megjegyzésünkre, miszerint ebben a válaszban felfedezhető némi irónia, a producer leszögezte, hogy az irónia nem büntethető. A filmet egyébként még nem látta, nem is fogja megnézni. Nem is érdekli, milyen minőségű alkotás, mivel a film létrejöttének körülményeivel vannak komoly gondjai.

„Sose mondom senkinek, hogy ne menjen moziba, azt se mondom, hogy ezt a filmet ne nézze meg. Állítólag annyira fogynak a jegyek, hogy aki megnézné, foglaljon előre” – zárta le a témát a producer.