Újabb történelmi film: ifjabb Vidnyánszky Attila lesz az ifjú Antall József

blokad forgatas foto filmpositive szvacsek attila
2021.10.25. 11:48
Film készül az országot négy napra lebénító, és nemrég megválasztott kormányt csaknem megbuktató 1990. októberi taxissztrájkról. A BLOKÁD központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök. A pályakezdő tanárként az 1956-os forradalomban is részt vevő Antall Józsefet ifj. Vidnyánszky Attila, a taxisblokád idején a válság megoldásán dolgozó kormányfőt Seress Zoltán formálja meg.

A magyarországi benzinárak drasztikus megemelése miatt országszerte lezárták az utakat és a hidakat a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók. Az országos sztrájk miatt, ami 1990. október 25-én kezdődött, a fővárost alig lehetett megközelíteni, és a metrót leszámítva a tömegközlekedés is leállt Budapesten.

A blokád rövid idő alatt súlyos gazdasági és társadalmi válságot eredményezett, ami szinte megoldhatatlannak tűnő feladatok elé állította az alig öt hónapja hivatalba lépett kormányt.

Ráadásul a miniszterelnök, Antall József súlyos betegséggel küzdött, és egy komoly műtétből lábadozott. A függetlenné vált Magyarország első kormányfője, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesült, hogy most ellene lázad a fél ország.

A Blokád alkotói – Lajos Tamás producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Tősér Ádám rendező – a két vészterhes történelmi időszakot is megélő Antall József személyes történetén keresztül igyekeznek a fiatalabb korosztály számára is átélhetővé, feldolgozhatóvá tenni a rendszerváltás időszakát.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Blokád 48 naposra tervezett forgatása október 20-án kezdődött el. A számos helyszínen és két idősíkban játszódó filmhez többek között Budapesten, a Szabadság és az Erzsébet hídon, a Magyar Tudományos Akadémián, a Parlamentnél, a BM Kórházban, a Budaörsi laktanyában, valamint Százhalombattán rögzítenek jeleneteket. A budapesti Bem téren az 56-os forradalmi események pillanatait idézik fel.

Göncz Árpád köztársasági elnököt Gáspár Tibor, Antall József kezelőorvosát Szacsvay László, a miniszterelnök feleségét Tóth Ildikó alakítja.

A Blokád tervezett mozibemutatója 2022. október 27.

(Borítókép: A Blokád című film forgatásán. Fotó: Szvacsek Attila)