Cseh Forrest Gump és transzszexuális atlétanő a Csekkold! fesztiválon

2021.10.28. 13:52
Ötödik alkalommal rendeznek cseh színházi fesztivált Budapesten, az idei kínálatban tabudöntögető témák szerepelnek.

2021. november 5-én és 6-án jubileumi ötödik alkalommal rendezik meg a Csekkold! Fesztivált. A két nap alatt az ostravai Petr Bezruč Színház és a Pod Palmovkou Színház magyarországi vendégelőadásait láthatja a közönség. A színházi előadások mellett a két felolvasószínházi produkciót is bemutatnak a Katona színészeinek előadásában. A fesztivált a budapesti Cseh Centrum szervezi a prágai Művészeti Intézet – Színházi Intézettel és a Divadlo Unlimited egyesülettel együttműködésben. A kortárs cseh drámairodalom és színház immár hagyományosan a budapesti Katona József Színházban mutatkozik be.

A fesztivált Tomáš Dianiška drámaíró, színész és rendező előadásával nyitják meg. Az előadást a cseh kritikusok 2019-ben az Év produkciója címmel tüntettek ki. A Fuss, transzi, fuss! egy groteszk elemekkel tarkított tragikus hangvételű színdarab, amely a sikeres atlétanő, Zdena Koubková fájdalmas életének és sorsfordító nemváltásának történetét meséli el. Az előadás homoszexualitással és transzszexualitással szembeni előítéleteket, valamint a társadalom egy részének a másság elfogadására való képtelenségét mutatja be. A komoly téma ellenére egy humoros, játékos produkcióra számíthatnak az érdeklődők.

A Katona József Színház nagyszínpadán bemutatkozó második produkció szintén egy igaz történeten alapuló szerzői darab, a Kezenincs Feri lesz. Igor Orozovič, a prágai Nemzeti Színház színésze álmodta színpadra František Filip történét. A Kezenincs Feri az első csehszlovák köztársaság idején élt cseh Forrest Gump története. Groteszk játék egy fiúról, aki bár kéz nélkül, de hatalmas akarattal született. A darabot a Pod Palmovkou Színház társulatával együttműködve az F.X. Kalba művészi álnéven tevékenykedő formáció állította színpadra.

A korábbi évekhez hasonlóan két új cseh színdarab is bemutatásra kerül felolvasószínházi formában, magyar nyelven, a Katona színészeinek előadásában, ezúttal Vajdai Vilmos rendezésében.

 Tematikus szempontból mindkét dráma egy-egy házról és annak lakóiról szól, akik vagy önmagukkal, vagy vendégeikkel kerülnek konfliktusba.

Jiří Havelka Lakógyűlés című darabja esetében betekinthetünk egy a társasházi lakógyűlés kulisszái mögé, és megtapasztalhatjuk a tulajdonosok közti, apró-cseprő, de időnként vérre menő harcokat.

Bára Hančilová Az ajtón túl című drámája egy régi családi házat állít a cselekmény középpontjába, ahol három generáció és a nem mindig szívesen látott vendégek élnek együtt.

A cseh előadásokat magyar és angol nyelven feliratozzák. A fesztivál a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Művészeti Intézet – Színházi Intézet, a Cseh Centrum, a Cseh Nagykövetség és a Divadlo Unlimited Egyesület támogatásával jött létre.