Máté Péter, Linda, Bözsi és a többiek

C FRI19880520006
2021.10.29. 06:34
Popkulturális és történelmi kincsekre bukkan az, aki az MTVA Archívumát böngészi. Fotótár, rádiótár, kottatár, sajtó- és mozgóképarchívum várja az érdeklődőket. Az archívum számos új műsorral gazdagodott: kultuszfilmekkel, színházi előadásokkal, tudományos és szórakoztató sorozatokkal bővült a választék.

Ismerkedés a szobrászattal: Kernács Gabriella és B. Farkas Tamás az 1960–70-es évek fordulóján készített nyolcrészes képzőművészeti ismeretterjesztő sorozata a kor legnevesebb szobrászaival karöltve vezeti végig a nézőt a műfaj jellegzetességein és történetén.

Bözsi és a többiek: Háromrészes tévéfilmsorozat Ruttkai Éva főszereplésével. Bözsi, a talpraesett fiatalasszony Ruttkai Éva tüneményes alakításával elbűvöli a közönséget. Az ironikus és önironikus történetek Bözsi mindennapjait mutatják be. A sorozat sztárparádéval és felhőtlen szórakozással kecsegteti a nagyérdeműt.

Vágy a szilfák alatt: A József Attila Színház 1977-es felvétele igazi kuriózum: Szemes Mari megrendítő Abbie-alakításával uralja a színpadot és a képernyőt egyaránt. Eugene O’Neill drámájában Ephraim Cabot fiatal felesége, valamint az öreg farmer legifjabb fia „feszül egymásnak”: a gyűlölködő vetélytársak azonban végzetesen egymásba szeretnek, és akaratlanul is tragédiájuk felé sodródnak…

Mestersége színész-sorozat olyan nagyszerű színészeket mutat be, akiknek szakmai tudása és páratlan humora kiemeli őket a középkategóriás előadóművészek közül.

A nagy ékszerész: Parádés szereposztás és színésztársulat „vonul fel” a Karinthy Frigyes tollából született, de unokája, Karinthy Márton által rendezett magyar tévéjátékban. 

Kincsestár-sorozat epizódjai: Kútvölgyi Erzsébet az egyik legszebb hangú színésznőnk volt – Bagira a Dzsungel könyvében, Kurázsi mama Brecht drámájában, Fantine a Nyomorultakban, egyvalami azonban biztos: minden filmjében élmény őt látni.

Máté Péter rövid életet élt, és bár 37 éve nincs közöttünk, dalai máig elvarázsolják a publikumot. 

Török Ádám: A Mini együttes alapítója utánozhatatlanul szólaltatja meg a fuvoláját. A műsor a zenész legendás életéről és a progresszív zenéről szól.

A Szent Jupát kalandjai – Vitorlással a Föld körül: Négyrészes sorozat a vitorlázás szerelmeseinek, amiben Fa Nándor és Gál József mesél hihetetlen Föld körüli útjukról. A beszélgetéseket saját videóikkal teszik még izgalmasabbá.

Az én váram – Lakáskultúra mindenkinek: Ha az ember sok filmet néz, hajlamos a képen szembejövő házbelsőből, ruházatból vagy gépjárműből levonni a következtetést, és megtippelni, vajon melyik időszakban játszódik a történet. A lakberendezés mindig egy aktuális kor lenyomata, tele popkulturális tárgyakkal, esetleg később trenddé váló dizájnokkal. 

Linda: Vannak sorozatok, amelyek kiállják az idő próbáját. A Linda megmosolyogtató jelenetek tárháza, epizódjait mégis élvezettel nézzük újra. A taekwondós rendőrlány és fura családtagjainak kalandjai egyszerűen nem akarnak kimenni a divatból…

(Borítókép: A címszereplő Görbe Nóra (k) Pécsi Ildikó (Tombacher Klára) és Bodrogi Gyula (Veszprémi Béla) a Linda című tévésorozat egyik epizódjának forgatásán. Fotó: Friedmann Endre / MTI Nemzeti Fotótár)